Vijesti

RTRS - MUP kantona Sarajevo nanio štetu slobodnom novinarstvu

Kolegijum RTRS-a najoštrije osuđuje današnji čin privođenja naše novinarske ekipe na“informativni razgovor” u Policijsku upravu Novo Sarajevo, MUP - a Kantona Sarajevo.

Novinarka Branka Kusmuk i snimatelj Obrad Mlađen bili su na svom radnom zadatku u Sarajevskom naselju Grbavica, u stanu porodice B. G. Da bi snimili izjave za potrebe Informativnog programa o kršenju ljudskih prava i sloboda stanovnika srpske nacionalnosti, konkretno porodice B. G.

U toku snimanja pojavili su se pripadnici MUP - a Kantona Sarajevo sa ciljem privođenja B. G. Poslije akcije, a bez bilo kakve potrebe na“informativni razgovor”, navodno u svojstvu svjedoka, u Policijsku upravu, na najgrublji način i mimo uobičajenih procedura, privedena je naša novinarska ekipa, gdje su zadržani sat i po.

Ovo je prvi slučaj u savremenoj novinarskoj praksi da se policija odlučuje na ovakav čin i da rad televizijske ekipe zloupotrebljava i uslovljava svojim interesom. Na ovaj način novinari su ne samo zloupotrijebljeni nego im je uskraćeno pravo na rad i onemogućeno izvršavanje radnog zadatka.

Kolegijum cijeni da je riječ o neprimjerenoj akciji, koja je nanijela veliku štetu slobodnom novinarstvu, profesionalnom pristupu i pokazala svu pogubnost represivnog aparata u odnosu na obavljanje novinarske profesije.

Na ovaj način policija Kantona Sarajevo proslijedila je negativnu poruku javnosti, zloupotrijebila svoje radne obaveze i ovlašćenja i narušila ugled i dignitet novinara i novinarske profesije.


Kolegijum RTRS-a moli da se hitno preispita postupak policije iz Novog Sarajeva i da bude kažnjeno i osuđeno prekoračenje ovlašćenja službenih organa ove policijske ustanove. Takođe, pozivamo javnost i novinarsku zajednicu da osudi ovaj čin neprimjerenog privođenja novinara.


Generalni direktor
Uređivački kolegijum

Radio Televizija Republike Srpske

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog