Vijesti

Radmanović: Za političku krizu u FBiH odgovornost snosi i Incko

SARAJEVO - Specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Srbije funkcionišu i one se tiču Dejtonskog sporazuma i saradnje institucija, a ne toga "da li neko voli ili ne voli nekoga sa ove ili one strane Drine", ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u intervjuu agenciji Srna.


"U eri velikih priča da ne funkcionišu odnosi između vlasti u Beogradu i Banjaluci desili su se sastanci na najvišem nivou prije nekoliko mjeseci u Banjaluci", naglašava Radmanović.

Na tim sastancima učestvovali su i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Srbije Ivica Dačić, napominje Radamanović i ističe da saradnja funkcioniše.

Da li neko nekoga voli, navodi Radmanović, nije na kraju ni bitno, ako funkcioniše saradnja institucija u skladu sa Ustavom i Dejtonom, što je sada - činjenica.

Kada je riječ o neispunjavanju uslova Federacije BiH za novu tranšu MMF-a,  Radmanović je poručio da se ovo pitanje mora riješiti i da Srpska treba pokušati da još jednom utiče na Federaciju da to bude brzo riješeno.

"Republika Srpska ne može sebi dozvoliti da bude u finansijskom kolapsu zato što se u Federaciji BiH neodgovorno ponašaju i mora tražiti alternativna riješenja, što je korak dalje ka različitim riješenjima u dva entiteta", upozorava Radmanović.

Za političku krizu u Federaciji BiH, prema Radmanovićevom mišljenju, odgovornost snosi i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je prije više od dvije godine potpuno neopravdano poništio odluku CIK-a BiH o formiranju vlasti i napravio kolaps u Federaciji.

"Svi koji su ga nagovarali da donese tu pogrešnu odluku, nagovaraju ga ponovo da donese neku odluku i napravi grešku, što, očigledno, sada nije spreman da uradi", ocjenjuje Radmanović.

Odluka visokog predstavnika o poništenju Odluke CIK-a BiH, napominje Radmanović, nije jedini propust visokih predstavnika u BiH, čije su se aktivnosti godinama odražavale na stanje u Mostaru, uticale na njegovu podijeljenost, kao i na neusvajanje gradskog budžeta, koje dovodi do kolapsa grada i remeti odnose u cijeloj BiH.

Što se tiče medijske optužbe da BiH u Kanadi, Poljskoj i Kini trenutno praktično nema svog ambasadora, Radmanović napominje da je ta informacija - netačna i tendeciozna - i da se to lako može provjeriti.

"Pitanja Kosova i Metohije važno je za čitav Balkan, čitavu EU, a posebno emotivno za Srbe i Albance koji žive na tom prostoru, ali je jasno da ono ne može preko noći biti riješeno", smatra Radmanović.

Radmanović smatra da to mora biti riješeno pregovorima Beograda i Prištine u okviru ustavnih nadležnosti, ali su rezultati nemogući nakon jednog razgovora.

"Interes EU za ovo pitanje pokazuje i prisustvo Ketrin Eštonu pregovorima u kojima je medijator. Ocjene o tome kako to treba da se završi ne treba da dajemo mi koji smo izvan tog prostora, ali treba da podržavamo strpljive razgovore koji će dovesti do rješenja", naglašava Radmanović.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog