Vijesti

Uveden video nadzor u zgradi opštine Srebrenica

SREBRENICA - Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković uveo je video-nadzor u lokalnoj administraciji, a zahvaljujući kamerama koje su postavljene oko zgrade opštine, u hodnicima te skupštinskoj i šalter-sali, kontroliše rad službenika i njihove posjete.

Duraković je zbog ovakvog načina praćenja svega što se dešava u i oko zgrade opštine nazvan "velikim bratom", a njegov kabinet "ispovjedaonicom". To je djelimično potvrdio "Glasu Srpske" ističući da on, ipak, nije "veliki brat" jer nema kontrolu nad kancelarijama i ne dijeli nagrade od nekoliko desetina hiljada evra.

- Želim da imam kontrolu nad radom u opštinskim službama. Koristimo video-nadzor u svrhu dokazivanja negativnih stvari, koje se ovdje mogu desiti. Prije nekoliko dana dogodila se tuča u šalter-sali i zahvaljujući video-nadzoru mogao sam da pokrenem disciplinski postupak protiv određenih radnika - rekao je Duraković ne želeći da saopštava više detalja.

Na ideju da na takav način vrši kontrolu u zgradi opštine došao je ranije kada je, kaže on, kao zamjenik načelnika uhapšen u opštini, a nije imao nikakve dokaze za to.

- Ovdje  sam bio uhapšen i to uz izjavu maloljetnice da je ona boravila u opštini, a nisam imao dokaz da to nije tačno - rekao je Duraković i napomenuo da u kancelarijama nema kamera, ali je najavio da će u njima uskoro biti postavljeni mikrofoni.

- Na taj način uspostavićemo vezu između službenika i uštedjeti na telefonskim računima. To će biti sistem sličan onom na aerodromima - pojasnio je Duraković.

Video-nadzor će, tvrdi on, doprinijeti kvalitetnijem radu.

- Putem video-nadzora mogu da pratim ko u šalter-sali radi, a ko ne radi. Ponekad "uhvatimo" službenike kako igraju igrice na računaru - istakao je Duraković.

"Glas Srpske" je nedavno objavio tekst o tuči u Srebrenici u kojoj je, prema našim saznanjima, učestvovao prvi čovjek srebreničke opštine. Navodno, Durakovića su naljutile prijetnje i psovke sugrađanina Avde Suljića, zbog kojih se kao šerif obračunao s njim. Na naše pitanje da li je ulogu šerifa zamijenio ulogom "velikog brata", Duraković je kratko odgovorio:

- Ako je sve tako, onda je "kul".

Službenici

Službenici opštine nisu željeli da komentarišu novi način kontrole njihovog rada koji je uveo načelnik Duraković.

- Takav način praćenja našeg rada ukazuje da načelnik nema povjerenja u nas i naš rad - rekao je jedan radnik koji nije želio da mu se navede ime.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog