Vijesti

U gradskom parlamentu razmatraju odnos institucija Republike Srpske prema Trebinju i Hercegovini

TREBINJE- U Trebinju je u toku vanredna sjednica Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda - odnos institucija Republike Srpske prema Trebinju i Hercegovini.

U obraćanju na današnjoj vanrednoj sjednici gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je odnos republičkih vlasti prema Hercegovini uporedio sa Kosovom, dodavši da "kosovsko pitanje u Hercegovini treba što hitnije rješavati razgovorom i dogovorom".

"Mi moramo braniti Trebinje i Hercegovinu. Naši osnovni resursi su blizu doboša. Jedini pametan izlaz iz ovakve situacije jeste dogovor i saradnja, a u suprotnom biće preduzete radikalnije mjere", rekao je Vučurević, ne preciziravši od koga se treba da brani Hercegovina i ko će i kakve mjere preduzeti, te pozvao "građane Hercegovine na jedinstvo".

Šef Kluba odbornika SNSD-a Marko Mitrović upitao je gradonačelnika Trebinja po kom osnovu je sazvana vanredna sjednica gradskog parlamenta i u ime ovog kluba osudio Vučurevićeve izjave u kojima je iznio niz uvreda na račun predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović naglasio je da su "nedopustivi Vučurevićevi ispadi koji ne samo da vrijeđaju usvojeni etički kodeks ove skupštine već i sve građane Trebinja, potencijalne investitore i susjedne gradove.

"Da li je gradonačlenik Trebinja jedini od pet gradonačelnika koji je uspio svojim nedoličnim ponašanjem da minimizira učešće republičke vlasti na teritoriji grada Trebinja i Hercegovine? Kao građanin Trebinja zavidim gradonačelnicima Bijeljine i Doboja Mići Mićiću i Obrenu Petroviću na korektnoj saradnji sa predsjednikom Republike i Vladom Srpske. NJihovi građani su sigurno u prednosti u odnosu na nas", istakao je Petrović.

On je ocijenio da je najlakše srušiti izgrađene odnose i zamolio gradsku administraciju da objavi koje projekte su aplicirali Vladi, a da su oni odbijeni.

"Vrlo je važan spisak tih aplikacija, jer se po tome mogu ocijeniti i aktivnosti gradonačelnika...", istakao je Petrović. On je naglasio da odbornici iz SNSD-a ne znaju govoriti na način na koji govori Vučurević, ali znaja da porede rezultate rada gradske administracije.

"Takođe, znamo da poredimo rezultate rada republičkih organa i ustanova. Neću da budem maliciozan, ali nažalost nema se šta ni porediti", istakao je Petrović.

On je naglasio da sve što je traženo od predsjednika Republike je dobijeno, a to što se nemoć i neorganizovanost želi prebaciti na nekoga drugog je nedopustivo.

"Gradonačelnik treba da priziva na sabornost i druženje, a ne samovoljno da razbija do sada dostignuti nivo prijateljskih odnosa grada i Republike. Treba taksativno navesti zajedničke teme između grada i Republike i da vidimo gdje to ima problema", naglasio je odbornik SNSD-a.

Petrović je rekao da je očigledno da je posljednjih dana kulminacija u Vučurevićevoj partiji, PDP-u, doprinijela da on ne zna kojim kolosjekom da krene.

"Da li Ivanićevim ili Vašim. Ivanića su napustili Mikerević, Nagradić, Grujičić, Delić, a uskoro će i Zoran Đerić, kako navode pojedini mediji. Mi očekujemo osnivanje nove političke partije na čelu sa Vama", poručio je Petrović.

Odbornik DNS-a Petar Ivanković rekao je da je iznenađen i začućen sazivanjem vanredne sjednice, ocjenivši je neprimjernom. On je ostakao da su ministri Republike Srpske proteklih dana obilazili cijelu Hercegovinu i da se ni od jednog predstavnika lokalnih zajednica nisu čule neprimjerene riječi na njihov račun, osim od gradonačelnika Trebinja.

On je upitao gradsku vlast ko im brani da pokreću projekte i poručio da, ukoliko nastave sa ovakvom politikom, ništa dobro neće donijeti građanima Trebinja.

Ivanković smatra da treba analizirati zbog čega je došlo do ovakvog stanja u gradu, naglasivši da se ne može stalno neargumentovano napadati.

Vanrednoj sjednici gradskog parlamenta prisustvuju svi načelnici opština sa područja Hercegovine, osim načelnika opštine Bileća.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog