Region

Stefanović: Nadamo se dogovoru

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je delegaciji Beograda ponuđen bolji prijedlog u dijalogu sa Prištinom i da je spremna na kompromise, te da se nada dogovoru narednih dana.

Stefanović je naveo da predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Hašim Tači očigledno ne želi sporazum sa Beogradom i da Priština nije spremna na kompromis, te da ucjenama pokušava da opstruiše dijalog.

"Uprkos tome, nadam se dogovoru narednih dana, ali u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i boljeg života svih građana Srbije", rekao je Stefanović za "Večernje novosti".

Stefanović je izrazio nadu da će albanska strana, ipak, popustiti, jer su zahtjevi Beograda potpuno realni i ne ugrožavaju drugu stranu, već samo traže garanciju za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

On smatra da je realno očekivati da će NJemačka i Amerika uspjeti da omekšaju Tačija, te navodi da je "tvrdoglavost Prištine potpuno neracionalna".

"Mislim da i oni polako uviđaju to. Ako žele da u njihovom okruženju ljudi žive bolje, onda i oni moraju da popuste. To shvataju i naši evropski partneri. Jasno je da tvrdoglavošću neće obezbediti normalan život, već samo mogu naići na tvrdoglavost druge strane", rekao je Stefanović.

On je naveo da posebna sjednica Skuštine Srbije može da bude održana kada bude postignuto cjelovito i konkretno rješenje, te dodao da je optimista da će EU sljedeće sedmice donijeti odluku da Srbiji da dodijeli datum za početak pregovora.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je za "Novosti" da postoje šanse da dođe do preokreta i da, pod okriljem EU, konačno bude postignut sporazum koji bi zadovoljio i Beograd i Prištinu.

"Na pomolu je solidan i pošten aranžman", rekao je Mrkić, navodeći da su stvorene pretpostavke za dogovor i da je počeo da preovlađuje racionalni pristup.

Mrkić kaže da su evropski posrednici očigledno počeli da uviđaju da Srbija ne traži nešto što bi štetilo Albancima na Kosovu, niti vlastima u Prištini.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog