Region

Parafiran prijedlog dogovora Srbije i Kosova - Reagovanja: Istorijski sporazum, dobra vijest za region i EU

BRISEL - Nakon deset rundi dijaloga vođenog na političkom nivou predstavnici Beograda i Prištine parafirali su danas u Briselu tekst prijedloga sporazuma o principima za normalizaciju odnosa, kojim su prihvaćeni svi zahtjevi Srbije.

Beograd je takođe, prema saznanjima Tanjuga, uspio da osigura na sastanku u NATO da kosovske bezbjednosne snage ne mogu da dođu na sjever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa i to uz saglasnost NATO i lokalne srpske zajednice. Srpska strana će, prema riječima premijera Ivice Dacića, o odgovoru obavijestiti EU do ponedjeljka. Prihvaćeni su svi zahtjevi Srbije, istakao je premijer i istakao da je ovo najbolja ponuda koju je Beograd dobio.

Tačka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala je nepromijenjena, kako je to Beograd tražio, a iz tačke 14 izbačeno je da Srbija ne smije da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu evrointegracija.

"Dijalog je završen i obje strane su parafirale tekst", čime je otvoren put za otklon od prošlosti, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim pokroviteljstvom je održano svih 10 rundi dijaloga, Beograda i Prištine.

Komesar za proširenje Štefan File poručio je nakon vijesti da su Beograd i Priština parafirali prijedlog teksta sporazuma, da obje strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na njihovom putu ka EU.

Britanska agencija Rojters prva je prenijela vijest o dogovoru Beograda i Prištine citirajući "tvit" kosovske ministarke Fljore Čitaku da je "bijeli dim pušten", na šta se nadovezao izvjestilac EP Jelko Kacin tvitujući tu metaforu na slovenačkom, srpskom i engleskom jeziku.

Uz zahvalnost Eštonovoj, vicepremijeru Aleksandru Vučiću i ostaliom članovima srpskog pregovaračkog tima, premijer Srbije je novinarima u Briselu objasnio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao da je to "prijedlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obje strane".
"Naši organi će donijeti odluku u narednim danima da li ćemo prihvatiti ili odbiti", rekao je Dačić, koji je novinarima pokazao sporazum s parafom.

Čestitke su stigle i s druge, odnosno posredničke strane, Ešton je, naime, čestitala premijerima Dačiću i Tačiju na hrabrosti i ocijenila da je parafiranje teksta važan korak ka približavanju Evropi.
"Želim da čestitam objema stranama na odlučnosti koju su pokazali da tokom ovih mjeseci i hrabrosti koju su pokazali", napisala je ona precizirajući da su tekst parafirala oba premijera.

Ešton ističe da je sada važno vidjeti otklon od prošlosti i približavanje Evropi za obe strane. U međuvremenu generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen izjavio je da će NATO nastaviti da obezbjeđuje bezbjednost na Kosovu kao i do sada i da je spreman da podrži budući sporazum u okviru sadašnjeg mandata UN.

Reagovanja: Istorijski sporazum, dobra vijest za region i EU

U prvim reagovanjima na potpisivanje prijedloga teksta sporazuma pozdravlja se postizanje "istorijskog" dogovora Beograda i Prištine i ističe da je to dobra vijest za region i za EU.

Visoki zvaničnici EU pozdravili su postizanje "istorijskog" dogovora Beograda i Prištine i istakli da je to dobra vijest za regioni i za EU. Predsjednik Evropskog saveta Herman van Rompej čestitao je danas na tviteru dvjema stranama na "proboju" koji su načinile u okviru dijaloga "Pozdravljam postizanje istorijskog sporazuma, čestitam liderima obje strane, kao i Ketrin Ešton na izuzetnim naporima ", napisao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na tviter nalogu.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File poručio je,da obje strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na njihovom putu ka EU.

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen izjavio je da sporazum predstavlja korak naprijed i da je NATO spreman da podrži njegovu implementaciju.

Francuska je pozdravila "istorijski sporazum" koji su danas postigli Beograd i Priština, ocijenivši da on predstavlja prekretnicu i korak bez presedana u trajnom unapređenju odnosa dveju strana, i založila se za njegovo hitno sprovođenje u djelo.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport ocijenio je danas, povodom vijesti da su Beograd i Priština parafirali tekst prijedloga sporazuma, da to postavlja čvrste temelje za dalju normalizaciju odnosa i da je sada važno sprovesti dogovoreno.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju ocijenila je da dogovor o prijedlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine predstavlja važan korak ka normalizaciji odnosa i ponudila konkretnu podršku u njegovom budućem sprovođenju.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je da je postizanje dogovora o tekstu sporazuma Beograda i Prištine za region jednako značajno kao što je za Evropu bio kraj "hladnog rata" i izrazio je uvjerenje da će šefovi diplomatija EU u ponedjeljak priznati važnost dogovora i podržati ubrzani napredak Srbije ka EU.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da dogovor o prijedlogu teksta sporazuma koji su u Briselu postigli premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači znači za Beograd kao i Prištinu veliki korak napred u procesu približavanja EU.

Srpska napredna stranka će se, o predloženom tekstu koji je srpska delegacija parafirala u Briselu, izjasniti na sednici Glavnog odbora koja je zakazana za nedjelju 21. aprila.

Parafiranje prijedloga teksta sporazuma u Briselu veliki je, pa čak i istorijski iskorak državnog vrha u pravcu iznalaženja održivog rješenja, koje je sa aspekta zaštite nacionalnog identiteta najprihvatljivije u ovim okolnostima, smatra šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica smatra da je vlast, današnjim parafiranjem prijedloga sporazuma u Briselu, prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim separatistima i proda teritoriju Kosova za ništavni datum za početak pregovora sa EU.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da dogovor o prijedlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine u Briselu predstavlja dobru vijest, koja će omogućiti da se pronađe način zaštite srpskih interesa na Kosovu.

Srpski pokret obnove ocijenio je da se "Briselskim sporazumom otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije, a Srbi na Kosovu i Metohiji dobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom".

Socijaldemokratska unija smatra da dogovor o prijedlogu teksta sporazuma u Briselu "predstavlja veoma važan korak u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je danas usaglašen tekst prijedloga sporazuma i da nije potpisan sporazum, dok se o njemu ne izjasne Vlada Srbije i nadležni organi Republike Srbije.
"Danas je usaglašen konačni prijedlog teksta sporazuma, o tom tekstu treba da se izjasni vlada Republike Srbije i drugi nadležni organi. Dok se to ne bude desilo, nije potpisan nikakav sporazum" naglasio je Vulin u izjavi Tanjugu.

Potpredsjednica Vlade Srbije Suzana Grubješić ocijenila je danas da je Beograd u Briselu povukao težak, ali jedini ispravan i državnički potez.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je dogovor u Briselu "težak kompromis za nas", ali da nema riječi o priznaju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poručila je danas da će ishod dijaloga Beograda i Prištine odrediti sudbinu svih građana Republike Srbije, ali i na dugi rok odrediti put i zbivanja u čitavom regionu.

Postignutim dogovorom o tekstu sporazuma u Briselu Srbija zatvara tešku epizodu u državnom i ličnom smislu, delegacija Beograda postigla je maksimum i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podržaće taj tekst ukoliko stigne u parlament, izjavio je danas predsjednik SVM Ištvan Pastor.

Politički analitičar i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocijenio je potpisivanje prijedloga sporazuma Beograda i Prištine u Briselu kao važan korak ka normalizaciji odnosa između srpskog i albanskog naroda i istakao da je značajno što Beograd u prethodnoj rundi nije prihvatio tačku 14.

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da je potpisivanje sporazuma u Briselu važan događaj, da je time završena jedna dosta značajna faza, a da tek otpočinje pravo suočavanje s problemima.

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj ocijenio je da sporazum Beograda i Prištine znači da Srbija priznaje nezavisnost Kosova, a kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku zahvalila se visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i Sjedinjenim Državama.

Zamjenik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi pozdravio je parafiranje sporazuma Beograda i Prištsine, ocjenjujući da će doprinijeti relaksaciji njihovih odnosa.

Ministar spoljnjih poslova Albanije Aldo Bumči izrazio je zadovoljstvo sporazumom postignutim u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i izjavio da će on doprinijeti ubrzavanju procesa integracije u regionu, prenijela je albanska agencija ATA.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi smatra da svi treba da budu zadovoljni time što je parafiran prijedlog sporazuma u Briselu, mada je zadržao izvjesne rezerve, jer, kako je rekao, nije sve transparentno.

(Tanjug/Frontal)

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog