Region

Tekst sporazuma Srbije i Kosova

“Novosti” donose prevod sporazuma koji je premijer Ivica Dačić u petak imao u rukama:

Prvi sporazum o principima za normalizaciju odnosa:

1. Osniva se Zajednica/Asocijacija srpskih opština na Kosovu s većinskim srpskim stanovništvom. Ulazak novih opština moguć je samo uz saglasnost potpisnica sporazuma.

2.Zajednica/Asocijacija srpskih opština biće formirana statutom. Do njenog raspuštanja moguće je doći samo uz odluku samih opština. Pravne garancije za to biće obezbijeđene adekvatnim propisima i ustavnim zakonom (uključujući pravilo dvotrećinske većine).

3. Struktura Zajednice/Asocijacije srpskih opština biće zasnovana na istim osnovama koje postoje u statutu Asocijacije kosovskih opština - predsjednik, potpredsjednik, skupština, vijeće.

4. U skladu sa nadležnostima koje predviđa Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i kosovski zakoni, opštine će imati pravo da sarađuju u kolektivnom ostvarivanju svojih ovlašćenja kroz Zajednicu/Asocijaciju. Zajednica srpskih opština imaće potpun nadzor u oblastima ekonomije, razvoja, obrazovanja, zdravlja i prostornog planiranja.

5. Na Zajednicu/Asocijaciju može biti prenijeto još dodatnih nadležnosti ukoliko to odluče centralne vlasti.

6.Zajednica/Asocijacija će imati predstavničku ulogu na nivou centralne vlasti i imaće mjesto u savjetodavnom vijeću zajednica. U ostvarivanju te uloge predviđena je funkcija nadzora.

7. Na Kosovu postoji jedna policija - Kosovska policija. Sve policije na sjeveru treba da se integrišu u okviru Kosovske policije. Plate će dobijati samo iz Kosovske policije.

8. Pripadnicima ostalih srpskih bezbjednosnih struktura biće ponuđeno adekvatno mjesto u kosovskim strukturama.

9. Postojaće regionalni komandant za četiri, većinski srpske opštine (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić). Komandant ovog regiona treba da bude Srbin sa Kosova, koga će imenovati Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu liste koju će dostaviti četiri gradonačelnika u ime ZSO. Sastav KPC će odražavati etnički sastav stanovništva četiri opštine. Postojaće i drugi regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn. Regionalni komandant za četiri sjeverne opštine će sarađivati sa drugim komandantima.

10. Pavosudne vlasti biće integrisane i funkcionisaće u okviru kosovskog pravosudnog sistema. Apelacioni sud u Prištini formiraće panel, u kojem će većina biti sudije srpske nacionalnosti, koji će se baviti svim opštinama sa srpskom većinom. Odjeljenje Apelacionog suda, u kome će biti administrativno osoblje i sudije, imaće stalno sjedište u sjevernoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). U svakom radnom tijelu navedenog odjeljenja većinu sudija činiće kosovski Srbi.

11. Lokalni izbori biće organizovani u opštinama na sjeveru u 2013. pod pokroviteljstvom OEBS, u skladu sa kosovskim zakonom i međunarodnim standardom.

12. Plan implementacije, uključujući tačne rokove sprovođenja dogovora, biće sačinjen od 26. aprila. U implementaciji ovog sporazuma posebno će biti naglašeni principi transparentnog finansiranja.

13. Razgovori o energetici i telekomunikacijama biće intenzivirani i završeni do 15. juna.

14. Dogovoreno je da nijedna strana neće blokirati niti ohrabrivati druge da blokiraju jedna drugu na putu ka EU.

15. Obje strane formiraće Komitet za implementaciju, pod pokroviteljstvom EU.

Ispod prijedloga sporazuma premijer Dačić je svojeručno napisao:

”Ovdje potvrđujem da je ovo tekst prijedloga koji će biti prihvaćen ili odbačen od obje strane. I. D.”

(Novosti/Frontal)



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog