Vijesti

Održana još jedna Banjalučka transverzala - okupilo se mnoštvo ljubitelja prirode

Juče je povodom obilježavanja Dana grada Banja Luka održana manifestacija Banjalučka transverzala u organizaciji Planinarskog društva Kozara. Lijepo vrijeme i raspoloženje učinili su ovogodišnju akciju jednom od onih koja će svima ostati u dragom sjećanju.

Ova manifestacija podrazumijeva pješačenje istoimenom stazom koja vodi preko izletišta Trešnjik, spomenika Šehitluci, kanjona Suturlije do planinarskog doma Šibovi, sve u svemu oko 14 km pješačke rute.

Na mjestu okupljanja, kod fabrike obuće Bema došlo je mnoštvo Banjalučana, ali i gostiju iz drugih planinarskih društava. Svi su bili vidno iznenađeni zaista velikom odzivu, pa su se mogli čuti komentari da je ovo najveće okupljanje građana a koje nije politički, protestno ili na neki drugi način motivisano. Sve okupljene povezivale su dvije stvari ljubav prema prirodi i druženju.

Kolonu pješaka pratilo je dobro raspoloženje i lijepo vrijeme. Oni sa boljom kondicijom su već oko pola jedan bili na zbornom mjestu na Šibovima, dok su drugi pristizali već prema svome tempu. Putevi su vodili kroz šume, livade, brda… izmjenjujući krajolije i sam doživljaj.

Oni koji su po prvi put se odvažili na ovu tradicionalnu akciju su bili iznenađeni kakve ljepote se nalaze nadomak gradske vreve i stambenih dijelova grada. Mnoge su, livade prepune maslačcima i drugim biljem, natjerali upravo tu da fotoaparatom ovjekoveče trenutak. Posebnu draž davala je rijeka Suturlija koja je svojom bistrom vodom i krivudavim tokom, bila drag saputnik već kad je sunce bilo na vrhuncu.

Na žalost, i na ovom putu mogli su se vidjeti mnogi ostaci nesavjesnih posjetilaca, poput plastičnih kesa, flaša i ostalog otpada.

Dolaskom kod Planinarskog doma Šibovi, uslijedilo je vrijeme za odmor i okrepljenje. Pridošlima je bio obezbjeđno besplatno jelo, pasulj, a mnogi su se odlučili i na pokoju čašu piva. Uz muzičke taktove, druženje se nastavilo na travnatom platou oko doma.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog