Vijesti

Banjalučki postdiplomci odbranu master rada plaćaju 1.000 KM – duplo više nego u Istočnom Sarajevu, pet puta više nego beogradski studenti

Banjaluka - Studenti master studija Univerziteta u Banjaluci ogorčeni su jer su, kako kažu, prevareni zbog toga što na kraju studija moraju da plate dodatnih 1.000 maraka za odbranu rada, piše Glas Srpske.

Studenti su se nadali da će cijena odbrane rada biti smanjena, što im je, kako kažu, i obećano sa Univerziteta, ali je na nedavnoj sjednici Senata i Upravnog odbora Univerziteta odlučeno da cijena ostaje 1.000 maraka.

- Prevareni smo i dovedeni pred svršen čin. U konkursu za upis master studija u sklopu školarine nije bilo naznačeno da ćemo posebno plaćati odbranu master rada, koji je u nastavnom planu i programu bio naznačen kao jedan od ispita tokom studija - rekla je student drugog ciklusa studija smjera Komunikologija na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Mariana Š.

Ona kaže da odbrana rada sada košta više nego cijela školarina, koja za redovne studente iznosi 880 KM.

Naglasila je da o cijeni izrade master rada studenti nisu  bili ni obaviješteni.

- Univerzitetu smo još u oktobru prošle godine, kada je i usvojen ovaj cjenovnik, uložili prigovor, tražeći bar 50 odsto manju cijenu, međutim, do danas nismo dobili nikakav odgovor - naglasila je Mariana.

U istoj situaciji je i Vedrana K., koja je lani upisala master kao vanredan student takođe na smjeru Komunikologija na FPN-u, i koja školarinu plaća 1.500 maraka.

- Ovo je čista pljačka, jer su nam naturili tih 1.000 KM, a mi smo za taj rad u suštini već platili u školarini. Sa tim se slažu čak i neki naši profesori sa kojima smo razgovarali - istakla je Vedrana.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci Simo Jokanović se slaže da je 1.000 maraka visok iznos koji studenti na masteru moraju dodatno da plate, ali da ta odluka ipak ostaje nepromijenjena.

- Ta stavka ove godine neće biti mijenjana jer je tako nedavno odlučeno na sjednici Senata i Upravnog odbora Univerziteta - istakao je Jokanović.

Na optužbe studenata da je ovo pljačka kojom Univerzitet nastoji da pokrije svoje troškove Jokanović ističe da to nije tačno što će potvrditi i prijedlog Univerziteta da ove godine od Vlade RS traži za deset odsto više studenata na master studiju, koji će se finansirati iz budžeta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studenti master studija plaćaju duplo manje za master rad.

- Školarina na drugom ciklusu studija je 880 za redovne, odnosno 1.500 maraka za vanredne studente, dok je odbrana rada 500 maraka - rekao je prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujičić.

Interesantno je da studenti u Banjaluci plaćaju čak pet puta skuplje izradu završnog master rada u odnosu na studente u Beogradu.

- Kod nas je godišnja školarina na master studiju 98.000 dinara, dok je odbrana rada 12.000 dinara, odnosno 210 maraka - rekli su u studentskoj službi Fakulteta političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu.

Dronjak

Predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak rekao je da je upoznat sa problemom koji imaju studenti mastera u Banjaluci, te da će ih Unija podržati u traženju njihovih prava.

- Iznos od 1.000 maraka je nedopustivo visoka cifra koju mnogi studenti ne mogu da priušte, zbog čega ih podržavamo u svim zahtjevima - istakao je Dronjak.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog