Vijesti

Prvomajska čestitka ministra rada RS

Svim radnicima, Savezu sindikata Republike Srpske, granskim sindikatima i građanima ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić čestita 1. maj, Međunarodni praznik rada, sa željom da ovaj praznik provedu u miru, zdravlju, porodičnoj i ličnoj sreći.

„Ova godina trebala bi donijeti značajne rezultate u povećanju broja novozaposlenih radnika u Republici Srpskoj, jer  su Akcionim planom zapošljavanja za 2013. godinu, koji je u martu usvojila Vlada Republike Srpske, planirana značajna  sredstva u iznosu od 25,6 miliona KM.

Vlada je usvojila i Operativni plan za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja u kojem su utvrđeni nosioci aktivnosti na provođenju mjera zapošljavanja, kriteriji za dodjelu sredstava, rokovi za realizaciju kao i iznosi sredstava.

Sačinjeni su i nacrti svih projekata podrške zapošljavanju u privredi, kao i poljoprivredi, novi projekat zapošljavanja pripravnika sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom, te izmjenjeni  Projekat zapošljavanja djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske.

Prema utvrđenom planu rada, Republika Srpska trebala bi, uvažavajući međunarodne standarde, ove godine dobiti novi, kvalitetniji Zakon o radu. Ne umanjujući značaj i prava poslodavaca, novim zakonom zaštita prava radnika biće stavljena u prioritet.

Posebnu ulogu u donošenju boljeg zakonskog propisa iz ove oblasti ima uspostavljanje kontinuiranog socijalnog dijaloga među socijalnim partnerima, posebno, kroz kvalitetne rasprave na Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske.

Već su vidljivi rezultati koji se unazad nekoliko godina postižu mirnim rješavanjem, posebno individualnih,  radnih sporova koji nastaju u industrijskim odnosima.

Agencija za mirno rješavanje radnih sporova koju je, s ciljem okončanja dugogodišnjih sudskih sporova, formirala Vlada Republike Srpske, ima sve više zadovoljnih klijenata kako poslodavaca, tako i radnika, što opravdava njeno postojanje.

Očekujem da će skori završetak procesa privatizacije  obezbijediti da Republika Srpska dalje napreduje u sferi ekonomije i nastavi da bude bolji dio Bosne i Hercegovine.

Da će  Republika Srpska postati mjesto gdje će se poštovati zakoni, posebno iz oblasti rada i zapošljavanja, a strani investitori pronalaziti interes i imati želju da ulože svoja sredstva u otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje boljeg, kvalitetnijeg života u Republici Srpskoj“, poručuje ministar Đokić.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog