Vijesti

Položeni vijenci na grobnom polju "Topole"

BANJALUKA - Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini brojne delegacije iz Republike Srpske i inostranstva položile su vijence i upalile svijeće na grobnom polju "Topole".

Vijence su položili preživjeli logoraši i potomci žrtava iz Republike Srpske i Srbije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović sa ministrima, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, izaslanici člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te predsjednika i Vlade Srbije.

Vijence je položila državna delegacija Izraela, koju predvode vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Zev Elkin i direktor MIP-a Izraela za Evroaziju Ana Azari, predstavnik Konferencije najvećih američkih jevrejskih organizacija, kao i predstavnici ambasada u BiH - Srbije, Ruske Federacije, Francuske, SAD, Holandije i drugih.

Na grobnom mjestu "Topole" u Donjoj Gradini vijence je položio i predstavnik Savjeta Evrope, delegacija grada Modin iz Izraela, Banjaluke i Kozarske Dubice, predstavnici Saveza udruženja boraca NOB-a, Boračke organizacije Srpske i drugih udruženja boračkih kategorija.

Vijence je položila delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i delegacije Jevreja iz BiH, Roma iz Republike Srpske i Srbije, te druge delegacije i pojedinci.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini jutros je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena sveta arhijerejska liturgija.

Na mjestu stradanja u Donjoj Gradini biće služen pomen sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom, nakon čega je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca. Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog