Vijesti

Vukadinović: Ne možemo direktno reći da iza medijskih napada na Dodika stoji vlast u Srbiji

BANJALUKA - Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da rukovodstva Srbije i Republike Srpske treba otvoreno da razgovaraju da se raščisti situacija nastala nakon napada i uvreda koje su predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uputili mediji bliski vlasti u Srbiji.

Vukadinović je istakao da Dodik u ovome s pravom prepoznaje neku vrstu tendenciozne kampanje, koju su uglavnom ranije vodili bošnjački mediji iz Sarajeva.

"U ovoj situaciji ne možemo direktno reći da iza svega ovoga stoji vlast u Srbiji, ali s obzirom na to da su mediji koji ga napadaju istovremeno i mediji koji podržavaju aktuelnu vlast, onda se može stvoriti utisak da možda vlast stoji iza toga ili da bar nema ništa protiv ovakvih napada", rekao je Vukadinović za "EuroBlic".

Prema njegovim riječima, "srpsko-srpski sukob samo može donijeti korist neprijateljima i Srbije i Republike Srpske".

Predsjednik Udruženja novinara Srbije LJiljana Smajlović istakla je da se političke bitke uglavnom vode u medijima i posredstvom njih i da u tom smislu razumije tumačenja Dodika da napadi na njega ne dolaze iz brige za javni interes, već iz želje da se obavi neki politički posao.

Ona je rekla da Dodik vjerovatno zna šta mu ko ovim poručuje, ali da neće da to kaže javno.

"Nemam saznanja koja on ima, ali činjenica je da, kada kod nas počne kampanja napada na nekoga u medijima, retko kad pomislite da je to zato što se novinar bavio istraživačkim radom, nego pretpostavljamo da se odrađuje neka politička kampanja", navela je Smajlovićeva.

Ona smatra da to, što možda neko odrađuje prljav politički posao, ne bi trebalo da kvari odnose između Srpske i Srbije.

Politikolog Srđan Perišić smatra da je indikativno da se napadi na Dodika i Republiku Srpsku dešavaju u vremenu kada se završava priča o Kosovu.

Beogradski list "Kurir" objavio je ranije tekstove u kojima predsjednika Republike Srpske dovodi u vezu sa švercom cigareta 90-tih godina i tvrdi da bi "eventualno svjedočenje uhapšenog narko-bosa Nasera Keljmendija za njega moglo da bude opasna prijetnja".

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog