Vijesti

Do promjena može doći samo ako ih vode mladi ljudi

„Mladi ljudi se nalaze pred velikim izazovom u demokratskim procesima, moraju biti otvoreni, kritički otovreni, postavljati pitanja koja se tiču društveno-političkih pormjena“, izjavila je Judith Ilerhues direktorica Fondacije Fridrih Ebert za Bosnu I Hercegovinu prilikom otvaranja “Škole demokratije” u Banjaluci.

„Iiskustva iz Njemačke govore da obično kada govorimo o političkoj i ekonomskoj krizi onda se dešava da se sve više ostvaruju interesi starijih ljudi“, izjavila je ona.

Prema njenim riječima uloga koja leži na mladim ljudima je da se što više zalažu i bore za sopstvene interese. I oni dobijaju posebnu ulogu kod stvaranja jednog otvorenog demokratskog i tolerantnog društva.

„Do društveno-političkih promjena može doći samo ako ih nose mladi ljudi“, zaključila je Ilerhues.

Ulogu mladih u razvoje demokratskih procesa istakla je i generalna konzulica Hrvatske u Banjaluci, Dunja Jevak. Ona je naglasila da će kompletna regija u Hrvatskoj imati jakui podršku za evrointegracije.

„Mi se pripremamo za jedno novo naše povjesno razdoblje. Mi ćemo sada biti u fazi kojoj ćemo sudjelovati u kreiranju kriterija, politka Evropske unije. Pri tome, budući da vi dolazite iz zemalja regije, ono što je bitno je to da će sve zemlje regije u Hrvatskoj imati jednog snažnog zagovornika da se evropski put svih zemalja naše regije ubrza.“

U Banjaluci već dvanaesti put „Školu demokratije“ pohađa 24 studenta političkih nauka iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog