Vijesti

Inicijativa čelinačke Parohije: Novac za vijence preusmjeriti u dobrovoljne priloge

ČELINAC- Uprava Parohije čelinačke Srpske pravoslavne crkve pokrenula je inicijativu da se, u interesu unapređenja duhovnog života ove zajednice, pogrebni običaji vrate izvornoj pravoslavnoj duhovnoj tradiciji.

"Mnogi naši parohijani nađu se u muci kad treba da organizuju ispraćaj svog upokojenog srodnika, razmišljaju kako spremiti ručak i izmiriti ostale obaveze, pa se neki u ovoj velikoj ekonomskoj krizi i zadužuju", kaže protojerej Radivoje Vujanić, starješina čelinačke parohije.

On je dodao da se prilikom pogrebnih običaja praktikuje više stvari koje nemaju nikakve veze sa pravoslavnom duhovnom tradicijom, što znatno poskupljuje čin sahrane.

"Zato molimo naše parohijane da, umjesto vijenaca koji nemaju nikakvo duhovno značenje, porodici umrlog člana njihove zajednice pomognu dobrovoljnim prilozima u skladu sa svojim mogućnostima. Porodicama sugerišemo da ne spremaju obilne ručkove podsjećajući ih na riječi našeg patrijarha Pavla koji je govorio da duša usnulog brata našeg ne traži gozbu, ne traži da jede i pije, već ište da se za nju neprestano molimo", poručio je protojerej Vujanić.

On je dodao da će se već od sutra na izlazu iz Gradskog groblja u Čelincu naći kutija za prikupljanje dobrovoljnih priloga.

Prema njegovim riječima, sveštenstvo čelinačke parohije zamoliće porodice da se ne suprotstavljaju ovoj inicijativi koja ima širi društveni značaj.

"Ako porodica smatra da joj ne trebaju prikupljena sredstva, može ih preusmjeriti u različite humanitarne svrhe jer će i Bogu biti milije da se za novac kojim se kupuju plastični vijenci nekome nabavi lijek, odjeća, obuća, školski pribor ili da se nahrane gladna usta", naglasio je protojerej Vujanić.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog