Region

Hrvatska: Predizborna tišina, u Splitu najneizvjesnije

ZAGREB - U Hrvatskoj je od ponoći do nedjelje u 19.00 časova na snazi predizborna tišina pred drugi krug lokalnih izbora. Drugi krug izbora biće održan u 166 opština, 86 gradova, 11 županija i Zagrebu.

Za vrijeme predizborne tišine zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, objavljivanje procjene izbornih rezultata i prošlih, nezvaničnih rezultate izbora, izjave i intervjua učesnika izborne kampanje, te nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata - saopšteno je iz Državne izborne komisije. U saopštenju se navodi da se izborna tišina mora poštovati i na društvenim mrežama.

Potpredsjednik Državne izborne komisije Zdravka Čufar-Šarić podsjetila je da su kazne za kršenje predizborne tišine od 3.000 do čak 500.000 kuna.

Portal Jutarnjeg lista juče je prenio da su Zagrepčani su tokom cijelog dana primali neobične poruke s brojeva koji počinju s 099, a u kojima ih se ispituje za koga će glasati u nedjelju : Milana Bandića ili Rajka Ostojića.

“Pošalji sms-om redni broj 1 ili redni broj 2 vašeg kandidata”, stoji u poruci koja je potpisana samo sa - istraživanje.

Novinari ovog lista nisu uspjeli otkriti koje je odgovoran za ove poruke a u stožeru Milana Bandića i Rajka Ostojića rekli su im da nemaju veze s porukama koje pristižu s tih brojeva te da su i sami pokušali odgonetnuti o kakvom se to istraživanju radi.

Lista takođe navodi da se pobjeda nekih kandidata mogla predvidjeti odmah nakon prvog kruga, ali da će negdje kao što pokazuju i posljednje ankete, borba trajati dok se ne prebroji svaki glas.

Za dvije najveće stranke, SDP i HDZ, tek će rezultati s birališta 2. juna jasnije pokazati ko je pobjednik, a tko gubitnik. U prvom krugu SDP-ovi su kandidati uspjeli osvojiti pobjedu u 11 gradova, a HDZ-ovi u 26. Prema pisanjima hrvatskih medija najzanimljiva bitka vodiće se u Splitu.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog