Sa ovom praksom počela je Hitna pomoć u Zadru, a veoma brzo će se proširiti i u cijeloj Hrvatskoj. Ljekari tvrde da ih ljudi zovuzbog svih mogućih razloga, koji sa hitnim slučajevima nemaju veze. Trpe bolesnici kojima je hitna intervencija nužna, a Hitna pomoć bilježi velike gubitke upravo zbog nepotrenih intervencija.

Dođe li do intervencije tima hitne pomoći, što znači da ako u kuću na poziv dođu ljekar i bolničar, cijena iznosi 100 evra, ako se uspostavi da poziv nije bio nužan. Svako davanje injekcije košta 20 evra, a infuzija 35 evra. Najskuplja je usluga reanimacija i košta 250 evra, ali nikako nije jasno zbog čega je uopšte na posebnom cjenovniku, jer pacijent koji treba reanimaciju sigurno je hitni slučaj!

Više nije ni besplatno savjetovanje s ljekarom, jer će se naplaćivati svako davanje medicinskih preporuka. Ostaje pitanje hoće li se naplaćivati i poziv Hitnoj službi, a očito od besplatnog liječenja u Hrvatskoj više ništa nije ostalo.

Širom Hrvatske prošle godine Hitna pomoć imala je milion i pol intervencija, a čak milion bilo je nepotrebnih. Do sada je za sve usluga bila besplatna, pa čak i za strance koji se zateknu u Hrvatskoj, ali će se ubuduće plaćati doslovno sve.

(Novosti/Frontal)