Svijet

Cijene hrane u Srbiji najviše rasle u regionu

BEOGRAD - Srbija, Crna Gora i Hrvatska zabilježile su najveći rast cijena hrane među zemljama bivše Jugoslavije, a najteže su pogođeni građani Srbije, gdje je cijena hrane poskupjela po dvostruko većim stopama nego u Hrvatskoj.

Hrana je u Crnoj Gori i Hrvatskoj u period od godinu dana, od maja prošle godine, rasla po stopama od 6,5 odsto, dok su u Makedoniji povećane za 5,3 odsto, a u Sloveniji 3,3 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema podacima, koje je objavio portal Makroekonomija, rekorder u poskupljenjima prehrambenih proizvoda je povrće, čija je cijena u svakoj od posmatranih zemalja rasla po dvocifrenim stopama. Povrće je u Srbiji poskupjelo po stopi od 14,8 odsto, u Hrvatskoj 22 posto, baš kao i u Sloveniji, dok je najveći skok od 40 procenata zabilježen u Crnoj Gori.

Rast cijena voća bio je nešto umjereniji, ali u većini slučajeva riječ je takođe o dvocifrenim brojkama. U Hrvatskoj je voće bilo 12,2 posto skuplje nego u maju 2012. godine, a najveće poskupljenje od 16,3 odsto zabilježeno je opet u Crnoj Gori.

Analitičari iz zemlaja bivše Jugoslavije nemaju jedinstven odgovor o razlozima ovako velikih poskupljenja, posebno u Srbiji, gdje su čak i cijene mesa i ribe rasle po dvocifrenim stopama.

Cijena ribe u Hrvatskoj, koja spada u mediteranske zemlje, porasla je za tri posto, dok je istovremeno u Crnoj Gori njena cijena pala za 2,6 procenta. Maloprodajne cijene u svakoj od zemalja zavise i od različitih trgovačkih marži, pa je vrlo teško donijeti jedinstvenu ocjenu i pronaći zajednički razlog za poskupljenja.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog