Region

Reportaža - Zagreb: Arhitektonski vodič uz Pikasa

Istraživači centar za prostor (ICP) je novoosnovano banjalučko udruženje koje se predstavlja kao subjekat koji je osnovan kao prijatelj, saradnik i partner u oblastima naučnih, stručnih i javnih prostornih istraživanja sa velikom sviješću o značaju društvene odgovornosti, koju nosi.

U cilju promocije a kao njihovo prvo javno i medijsko predstavljanje prošlu subotu  su organizovali jednodnevni izlet u Zagreb, kao prvi dio "projekta putovanja".

“Putovanja su dio serije malih, kratkih putovanja, koja predmetni /osvojeni, istraženi/ prostor definišu kao dostupni prostor, region ili mrežu tačaka koje su povezane bliskim, kratkim i relativno lako savladivim, pristupačnim vezama. Prepoznati, dostupni prostor se istražuje u određenom (relativno kratkom) vremenskom roku, ali u vrlo intenzivnim intervalima, tj u vremenu koje je sagledljivo i pokazuje vidiljive rezultate sa kratkim doživljajima, te sa bogatim prethodnim pripremnim i kasnjim evalutivnim periodom, koji zaokružuju i zaključuju proces”, ističe Igor Kuvač iz ICP-a.


U sklopu izleta 56 učesnika je imalo priliku da se upozna sa projektom “Zagreb –arhitektura u džepu” Sekcije mladih DAZ iz Zagreba, da obiđe neke od najznačajnijh objekata grada, kao i da posjeti izložbu jednog od najvećih svjetskih slikara Pabla Pikasa.

Arhitektonski vodič kroz ZG

Ideja koja je realizovana u okviru Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb (DAZ) je krenula od Luke Korleata, predavača na arhitektonskom fakultetu koji je kroz svoj posao dolazio u dodir sa stranim studentima i arhitektama iz drugih dijelova Hrvatske, te prepoznao potrebu da se uradi jedno džepno izdanje vodiča koje bi bilo jednostavan i koristan alat za bolje upoznavanje onoga što glavni grad Hrvatske nudi kada je u pitanju arhitektura.


“Baš je postojala potreba da se napravi neki arhitektonski vodič za grupne posjete, ali i za turiste i građane. Cijela ideja je počela 2010. godine u okviru Sekcije mladih da bi nakon godinu i po izašlo prvo izdnaje na engleksom jeziku u saradnji sa turističkom zajednicom koja je bila i sponzor cijelog projekta. Međutim, osim nje u planu je bila i hrvatska verzija koja je izašla u maju ove godine, i kao i engleska štampana je u 3 000 primjeraka. U planu je i reizdanje, jer je velika zaintersovanost i one se besplatno dijele u turističkoj zajednici, info centru kao i u društvu arhitekata”, istakla je Ivana Šajn, voditeljica Sekcije mladih DAZ-a.


Ona ističe da ni sami Zagrebčani nisu previše upoznati sa znamenitim objektima, i da ono što poznaju to su one zgrade locirane u centru grada, i koje su eventualno najstarije i kapitalne investicije, ali o istoriji razvoja grada vrlo malo.

“Vodič je super jer daje i istorijski pregled razvoja grada, i pokriva objekte sa šireg područja i iz svih vremenskih perioda i tipologija”, kaže Šajinova.

U planu je i digitalna verzija vodiča, u formi aplikacije za smartfonove, koja bi onda i na ovaj način omogućavala da posjetioci sami uz instrukcije iz vodiča istražuju i otkrivaju.


Regionalni projekat: Akupunktura grada

The City Acupuncture je dvogodišnji projekat koji je kreiran u saradnji pet regionalnih udruženja iz 4 zemlje (Srbija, BiH, Makedonija, Hrvatska) koji podrazumijeva da se malim (akupunkturnim) intervencijama u gradskim naseljima da novi impuls i poboljša životna sredina lokalnog stanovništva.

Projekat je finansiran putem kulturnog programa Evropske unije. Regionalni koordinator projekta je upravo Društvo arhitekata Zagreb. Njegova pridružena članica u sklopu projekta je Društvo arhitekata Split, dok su u realizaciju uključeni Public room Sarajevo i Skoplje, kao i Kulturni front iz Beograda.

Projekat je počeo u junu prošle godine. Od planiranih pet radionica, ostala je da se na jesen organizuje još jedna i to u Splitu. Na tim radionicama se utvrđuje 3-4 intervencije za svaki grad koji je uključen u rojektu. Za sada na terenu se realizuju intervencije u Zagrebu i Beogradu, a do kraja projekta treba i u ostalim gradovima iz projekta da budu završene.


“Projekat smo osmisli kolega Rene Lisac i ja još 2009. godine a u DAZ-u smo našli prostor gdje tu ideju možemo dalje razvijati. Cijela ideja je da se malim i preciznim intervencijama u gradskom tkivu poboljša socijalna kohezija. Jer jedna struka sama ne može adekvatno odgovoriti na potrebe, i zbog toga radimo interdisiplinarne radionice, a kroz ovaj evropski projekat smo dobili dovoljno sredstava da i realizujemo. Trenutno se realizuje sedam intervencija na Trnju čije otvaranje će biti u septembru”, istakla je Kristina Careva, viši asisten na Arhitektonskom fakultetu Zagreb.

Pikasova remek djela

U sklopu svoje svjetske turneje izložba dijela Pabla Pikasa iz pariškog muzeja stigla je krajem marta u Zagreb. Prema pisanjima medija više od 100 000 ljudi posjetilo je tokom protekla tri mjeseca ovu izložbu, koja je prošle subote zvanično zatvorena, a djela se vraćaju u Pariz gdje je završena obnova Muzeja Pikaso, zbog čega su platna i bila na svjetskoj turneji.


Tog zadnjeg dana red pred zagrebačkom Galerijom Klovićevi dvori je bio nepregledan. Karte su se kretale od 40 do 100 kuna, a sama izložba prikazuje više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje od ranih radova do posljednjih godina njegovog dugog i plodnog života.

Slike, skulpture i fotografije nanizane u hronološkom slijedu započinju sa slikom četrnaestogodišnjeg Picassa Čovjek s kapom (1895.) na kojoj on ispituje slikarsko nasljeđe svojih velikih španskih slikarskih očeva. Izložba je kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi pokazala bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaraoca modernizma: plavi i ružičasti period, protokubizam i istraživanja Afrike, amblematske radove sintetičkog kubizma, „klasični“ period, nadrealističku fazu te kasne slike. Izložba završava autoportretom Nedjelja završenim neposredno pred smrt 1971. godine, kojim ponovno odaje počast Velaskezu, Rembrandtu i Goji.


To je ujedno bila i najveća ikad u ovom dijelu svijeta održana izložba slika i skulptura Pabla Pikasa. Mnogi od posjetilaca izložbe su se odlučivali i da kao uspomenu uzmu katalog, poster, magnet sa motivima Pikasovih djela. Među njima i veliki broj članova grupe koja je došla iz Banja Luke.

U toku obilaska izložbe uz pratnju vodiča mogle su se čuti mnogobrojne zanimljivosti i pikanterije iz Pikasovog života koje su neizbježno uticale i odražavale se na njegova djela. Pikaso je umro u svojoj 92. godini, a sve prisutne je posebno ganula rečenica vodiča da je Pikaso sa svojih 14 godina umio da slika kao starac, a da je cijeli život učio kako da slika kao dijete.

Hrvatska je prvog jula postala postala 28. članica Evropske unije, tim povodom organizovane su širom zemlje mnogobrojne kulturno-zabavne manifestacije, a u sklopu obilježavanja postavljena je i  skluptura zvijezdice u njenom glavnom gradu.



(Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog