Vijesti

CCI: Parlametntarci i ministri BiH slabo radili ove godine

SARAJEVO - Aktuelni saziv Parlamentarne skupštine BiH po ostvarenim rezultatima u prvih šest mjeseci ove godine skoro je tri puta lošiji od prošlog saziva, dok je polugodišnji rezultat Savjeta ministara najlošiji u posljednjih sedam godina, podaci su koje su danas objavili Centri civilnih inicijativa /CCI/.


Koordinator monitoring tima CCI za rad Parlamentarne skupštine BiH Ivica Ćavar naveo je da je u prvom polugodištu 2013. godine Parlamentarna skupština usvojila 12, a odbila osam zakona.

"Ukoliko se nastavi raditi ovim tempom do kraja godine, Parlamentarna skupština neće uspjeti realizovati niti jednu trećinu zakona iz vlastitog programa rada", rekao je Ćavar na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema podacima CCI koje je Ćavar predstavio, poslanici u Predstavničkom doma od 1. januara do 30. juna ove godine na 10 plenarnih sjednica, računajući i jednu prekinutu, proveli su 54,16 časova, odnosno sedam osmočasovnih radnih dana.

U istom periodu, dodao je Ćavar, delegati u Domu naroda su na četiri plenarne sjednice proveli ukupno 10,20 časova ili nešto manje od jednog i po radnog dana.

Ćavar je podsjetio da u istom periodu Dom naroda čak dva mjeseca nije imao plenarnih sjednica, dok su poslanici "odmarali" od 6. juna do 8. jula, nakon protesta ispred zgrada institucija BiH održanih od 5. do 7. juna.

Poredeći primanja poslanika s brojem održanih plenarnih sjednica i usvojenih zakona u prvom polugodištu ove godine, Ćavar je rekao da je jedna sjednica nekog od parlamentarnih domova građane koštala oko 115.000 KM, a jedan usvojeni zakon 144.000 KM.

"Ovo su i dalje najskuplji zakoni u regiji", ocijenio je Ćavar, navodeći da su parlamenti zemalja u okruženju efikasniji, a njihovi parlamentarci "jeftiniji" od parlamentaraca BiH.

Prema podacima CCI-ja, primanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH i dalje iznose od 4.800 KM do 7.000 KM.

Koordinator CCI za praćenje rada Savjeta ministara BiH Denis Telić naveo je da je Savjet ministara u prvih šest mjeseci 2013. godine realizovao samo 52 odsto zadataka planiranih programom rada ove institucije – odnosno donio je 170 od 326 planiranih mjera.

"Nijedno ministarstvo nije u potpunosti realizovalo svoj polugodišnji program rada, dok četiri ministarstva nisu realizovala ni polovinu plana za prvih šest mjeseci tekuće godine", rekao je Telić.

Prema njegovim riječima, od planiranih 68 zakona u 2013. godini, odnosno 41 za prvu polovinu ove godine, Savjet ministara utvrdio je svega devet zakona, od kojih nijedan temeljni.

"Dakle, za utrošenih 50 odsto vremena tekuće godine, utvrđeno je 13 odsto godišnjeg zakonodavnog plana ili 22 odsto polugodišnjeg plana", naglasio je Telić i dodao da je u navedenom periodu Savjet ministara BiH utvrdio i osam neplaniranih zakona, od kojih je Parlamentarna skupština usvojila samo dva.

Ocjenjujući da nema naznaka za promjene nabolje, Ćavar je zaključio da BiH za svoje zaostajanje i "propadanje" može optužiti samo sebe i postaviti pitanje – hoće li i kada domaći političari konačno početi raditi u interesu građana zemlje koju vode, koji su sve siromašniji, dok su oni sve bogatiji.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog