Vijesti

Vezan svaki drugi vozač i tek svaki deseti putnik!

Sigurnosni pojas tokom vožnje u RS koristi svega 11 odsto putnika na zadnjim sjedištima automobila ili tek svaki deseti, pokazuju podaci najnovijeg istraživanja Auto-moto saveza RS.

Pored toga, ova analiza, dobijena metodom posmatranja i koja je u dva brojanja obuhvatila oko 110.000 vozača i putnika u vozilima, dovela je do podataka i da svaki drugi vozač i suvozač u RS koriste pojas prilikom vožnje u naselju, van njega i na autoputu.

AMS RS je u ovom istraživanju, prilikom analize, došao i do frapantnih podataka, a to je da je na primjer u Šipovu bilo vezano svega četiri odsto kontrolisanih vozača, suvozača ili ostalih putnika, kao i u Bileći, gdje je pojas koristilo svega devet odsto njih.

Isto tako, ova sveobuhvatna analiza pokazala je da je najviše vozača koji su koristili pojas, u jednom od brojanja, bilo u Mrkonjić Gradu, 98 odsto, dok je najviše propisno vezanih suvozača bilo u Osmacima, i to 96 odsto. Sa druge strane, analiza je pokazala da je u Gacku bilo najviše lica na zadnjem sjedištu vozila koja su koristila bezbjednosni pojas, i to 85 odsto.

U zaključku ovog istraživanja u AMS RS kazali su da je stepen upotrebe sigurnosnog pojasa u RS nezadovoljavajuće nizak. Naveli su da je veća upotreba pojasa na otvorenim putevima nego u naselju, dok je ovo istraživanje pokazalo da žene kao vozači i suvozači koriste više pojas u odnosu na muškarce.

“Kod roditelja nije razvijena svijest o značaju bezbjednog prevoza djece u auto-sjedalicama”

"Odrasli putnici na zadnjem sjedištu skoro da ne koriste pojas, dok kod roditelja ne postoji razvijena svijest o značaju bezbjednog prevoza djece u auto-sjedalicama ili posebnim podmetačima", navedeno je u zaključku istraživanja. Prilikom ovog istraživanja, koristeći metod ankete, došlo se do saznanja da su glavni razlozi zbog kojih ispitanici koriste pojas bezbjednost i kazna.

"Na ispitanike koji ne koriste pojas da ga počnu koristiti najviše bi uticala češća kontrola policije, veće kazne i udobniji pojas, što pokazuje da je potrebno mijenjati kaznene odredbe po ovom pitanju", navode iz AMS RS.

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS kazali su da je sigurnosni pojas element u vozilu koji značajno može smanjiti nastanak teških tjelesnih povreda prilikom saobraćajne nesreće.

"To samo po sebi govori da vezivanje pojasa nema alternativu. Tako vozač jednostavno ima pet puta veću šansu da preživi tešku saobraćajku ako je vezan pojasom", rekli su u ovom udruženju i dodali da je primjetno da kampanje i represivne mjere od strane policije u zadnje tri godine daju određene rezultate.

Oni su rekli da je prije četiri godine, kada su oni radili istraživanje, svaki šesti vozač koristio pojas. Iz tog razloga su, kako navode, predlagali da se prilikom izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja promijeni odredba i da kazna za nekorištenje pojasa bude povećna minimalno na 60 KM, sa sadašnjih 30.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog