Vijesti

Mun u oproštajnoj posjeti Banjaluci – Nisam se sastajao sa Dodikom zbog nekih problema koje smo imali

Američka politka prema Bosni i Hercegovini ne zavisi ni od jednog pojedinca, to je politka koju vodi Vlada Sjedinjenih Američkih Država i prema BiH i prema regionu i to je stalna politika, izjavio je danas Patrik Mun, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH koji boravi danas u oproštajnoj posjeti u Banjaluci.

Mun je nakon sastanka sa predsjednikom Srpske demokratske stranke, Mladenom Bosićem, naveo da se danas neće sastati sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Miloradom Dodikom.

„Imao sam uvijek dobre odnose sa strankom SNSD. Sastajao sam se s njima redovno. Kao što znate u posljednjih nekoliko puta se nisam sastajao sa gospodinom Dodikom zbog nekih problema koje smo imali. Jednostvno treba ponovo raditi na uspostavljanju povjerenja“, rekao je Mun novinarima.

On je dodao da se u prethodnoj posjeti Banjaluci sastao sa premijerkom Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem.

„Ovaj put oni se nisu mogli sastati. Moja ambasada i osoblje iz ambasade ima produktivne i konstruktivne odnose sa mnogim iz SNSD-a i mi očekujemo da će se to nastaviti. Naročito naša kancerlarija ovdje u Banjaluci.“

Odgovarajući na novinarsko pitanje Mun je konstatovao da je u protekle tri godine postignut određeni napredak u BiH, ali kada je u pitanju Evropska unija i NATO da nije ni blizu postignut onoliki napredak koliki je potreban.

„Nažalost nismo vidjeli onaj nivo saradnje koji je neophodan među političarima da bi se postigla rješenja da bi se zemlja mogla kretati naprijed i da bi od toga imali korist i svi građani. Jer među strankama treba da postoji spremnost na kompromis da bi se pronašla rješenja. MI se nadamo da će 1. oktobra u Brisleu lideri uspjeti pronaći potrebna rješenja jer SAD zaista žele ostvarenje napretka. Ako ne uspiju 1.oktobra da se dogovore, oni koji će trpjeti posljedice zbog toga su građani“, zaključio je Mun.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog