Vijesti

Odbrana Jašarevića traži nagodbu o priznanju krivice

SARAJEVO - Odbrana Novopazarca Mevlida Jašarevića, kome se u Sarajevu sudi za napad na zgradu američke ambasade oktobra 2011. godine, dostavila je juče Tužilaštvu BiH prijedlog za sporazumno priznanje krivice, potvrdio je advokat optuženog Senad Dupovac.

izvor: Tanjug/Frontal

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je 11. jula prvostepenu presudu Jašareviću prema kojoj je bio osuđen na 18 godina zatvora, a novi postupak trebalo bi da počne 19. septembra.

"Odbrana je danas Tužilaštvu BiH dostavila pisani prijedlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivice u kome je predložila da se za događaj za koji se tereti Jašarević izrekne zatvorska kazna od pet do osam godina, po odluci Suda BiH”, naveo je Dupovac, prenijeli su mediji u BiH.

Prema njegovim riječima, okolnosti koje su rukovodile odbranu da predloži ovakvu vrstu sankcije su oslobađajuća presuda drugooptuženom i trećeoptuženom Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, jer je utvrđeno da je Jašarević djelovao sam.

"Druga okolnost na koju se pozivamo je ta da događaj ispred američke ambasade nije uticao negativno na odnose između BiH i SAD, niti na odnose BiH i njenih susjeda, tako da ona šteta na koje se pozivalo Tužilaštvo ne postoji", rekao je Dupovac.

Treća okolnost na koju se poziva odbrana, kaže on, jesu događaji u Beogradu 2007. godine kada je gorjela američka ambasada, a 2011. godine je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

"Rukovodeći se s ove tri okolnosti, mi smo dostavili pisani prijedlog Tužilaštvu u kome predlažemo sankciju između pet i osam godina za ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom”, objasnio je advokat.

Dupovac kaže da Tužilaštvo BiH ima tri mogućnosti - da prihvati prijedlog odbrane, da ga odbije ili da dostavi neku svoju varijantu.

Jašarević je 28. oktobra 2011. iz “kalašnjikova” pucao na zgradu ambasade SAD u Sarajevu.

Tokom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do večernjih sati. Tom prilikom, teško je ranio pripadnika policije Mirsada Velića koji je bio u obezbjeđenju zgrade ambasade.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog