Vijesti

Krivična prijava protiv Rade Blagojevića iz FZO RS

Uprava kriminalističke policije dostavila je izvještaj Specijalnom tužilaštvu protiv izvršnog direktora Sektora za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja Rade Blagojevića zbog zloupotreba nabavke implatacionog materijala u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Izvor: RTRS/Frontal

Saznajemo, izvršni direktor Sektora za javne nabavke Fonda zdravstvenog osiguranja Rade Blagojević sumnjiči se zbog namiještanja tendera za nabavku implatacionog materijala.

Tender je objavljivan dva puta. Prvi put traženo je da dobavljač dostavi autorizaciju proizvođača, što na drugom tenderu nije bio slučaj. Prema policijskom izvještaju, sve je namiještano jednom dobavljaču, i to mostarskom „Inel-medu“ koji je, saznajemo, priznao da je falsifikovao dokumentaciju. Da nešto nije u redu govori i činjenica da su dosadašnji članovi konsultantskog tima za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja zaobiđeni.

"U predmetnom tenderu ja nisam učestvovao kao konsultant, iako sam bio konsultant u svim ranijim procedurama nabavke preko Fonda zdravstva. Nije mi poznato iz kog razloga sam zaobiđen prilikom raspisivanja ovog tendera, ali nisam učestvovao kao konsultant. Izabran je drugi kolega", potvrdio je Slavko Manojlović.

Saznajemo, takođe, da je cijelu priču pokrenulo banjalulčko preduzeće „Step-med“ koji je učestvovao na drugom tenderu. Nezvanično, u izvještaju MUP-a dostavljenom Specijalnom tužilaštvu navodi se da je Rade Blagojević svjesno radio u vlastitom i interesu preduzeća iz Mostara.

Ovo, sigurno, neće biti jedina malverzacija sa javnim nabavkama u Fondu. Krivičnih prijava moglo bi da bude i protiv odgovornih za nestašicu citostatika, ali i najjeftinije – infuzije. Ministarstvo zdravlja već je pokrenulo pitanje odgovornosti za nestašicu infuzionog rastvora u Kliničkom centru.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić najavljuje da će sigurno biti preduzete sankcije protiv odgovornih.

Iz MUP RS su istakli i da je izvještaj podnesen i protiv M.T., vlasnika preduzeća „Inel med“, M. T., direktora preduzeća „Inel med“, M.LJ., direktora preduzeća „Medika“ i A.Š.,  zaposlenog radnika u preduzeću „Inel med“ jer postoje osnovi sumnje da su  izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl.377 KZ RS.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog