Vijesti

Cvijanović- Dačić: Očekuje nas realizacija brojnih projekata

Premijerka Republike Srpske željka Cvijanović sastala se u Beogradu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor: RTRS

"Želim da između Republike Srpske i Srbije bude što tješnja saradnja i to prvenstveno u oblasti energetike i infrastrukture", izjavio je Dačić nakon sastanka.

On je naglasio da su najznačajniji energetski projekti Јužni tok i Podrinje. U oktobru će biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Italije gdje će biti dogovrena konkretnija saradnja za izgradnju hidroelektrana na srednjem toku Drine, što je dio projekta prekogranične saradnje Podrinje.

"Zvao sam premijera Italije da ubrzamo realizaciju ovog projekta, kako bi ona mogla da počne odmah nakon rekonstrukcije Vlade", dodao je Dačić.

Tim projektom predviđena je saradnja 14 opština u Srbiji i 14 opština u Republici Srpskoj u oblastima infrastruktue, poljoprivrede, turizma, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva, kulture i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Premijerka Cvijanović podijelila je isvoja iskustva u rekonstrukciji Vlade sa Dačićem.

"Mi smo izvršili rekonstrukciju Vlade bez trenutka izgubljenog vremena", naglasila je Cvijanovićeva. Na novinarsko pitanje sprema li se u RS ponovo rekonstrukcija, Cvijanovićeva je rekla da su to spekulacije, ali da je njen stav da "kad god se ukaže potrba Vladu treba rekonstrisati".

Govoreći o zajedničkim projektima sa Srbijom, premijerka Srpske je rekla da su neki već u realizaciji.

"Sad su nam prioritetni mostovi na Drni, od kojih se jedan gradi, a dva bi trebalo rekonstruisati", rekla je premijerka. U oblasti sporta, Srpska i Srbija imaju dobru saradnju kroz podsticanje saradnje sportskih organzacija i saveza, promovisanje sporta i talentovnih sportista.

Deset najboljih sportista Republike Srpske, kik -bokser Denis Marjanović, kajakaš Darko Savić, atletičarka Biljana Cvijanović, rukometaš Velibor Manjić, takmičarka u streljaštvu Darija Kitić, stonoteniserka Miljana Antonić, takmičarka u tekvandou Maja Stojković, džudistkinja Aleksandra Samardžić, bokser Sandro Poletan i skijašica Žana Novaković od danas imaju državljanstvo i pasoše Srbije.

Dvojno državljanstvo važno je ovim sportistima koji često putuju, a dva pasoša pružaju im veće mogućnosti da odlaze na takmičenja. Očekuje se da dvojno državljanstvo i pasoše Srbije dobiju i ostali talentovani sportisti Srpske.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog