Vijesti

Ljekari i medicinsko osoblje u problemima sa zdravstvenim osiguranjem

BANJALUKA - Dvije trećine ljekara i ostalog medicinskog osoblja u RS ne mogu da se liječe jer nema ovjerenu zdravstvenu knjižicu, a sve veći broj zdravstvenih radnika ne može da ide u penziju jer im uplata doprinosa kasni godinama, prenosi portal Nezavisnih novina.

izvor: Nezavisne/Frontal

Ovo je potvrdio Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, naglašavajući da skoro sve bolnice i domovi zdravlja u RS imaju dugovanja za doprinose.

Ističe da je trenutna situacija toliko loša da gotovo svaka zdravstvena ustanova ima dug za doprinose.

"To je frapantan podatak. Izuzetak je nekoliko ustanova koje posluju pozitivno, na primjer bolnica u Trebinju. Sve ostale duguju za doprinose, što znači da radnici tih ustanova ne mogu ni ovjeriti knjižicu ni ostvariti bilo koja prava u vezi sa doprinosima", kaže Femić.

Prema njegovim riječima, pojedine ustanove duguju i do šest mjeseci, ali ima i onih koje godinama nisu uplatile doprinose, što medicinare koji tu rade stavlja u veoma težak položaj.

"Mi ćemo pokrenuti tužbu protiv bolnice Kasindo, koja je najveći dužnik, a zatim ćemo tužiti i  sve ostale redom, po visini dugovanja", naglasio je Femić.

On je naveo da javnost mora da zna da se zdravstveni radnici ne mogu liječiti ni u zdravstvenim ustanovama u kojima rade upravo zbog nemogućnosti ovjere zdravstvenih knjižica.

"Isto tako, ne mogu se prijaviti na biro rada ili otići u penziju zbog neisplaćenih doprinosa, što bukvalno predstavlja rad na crno i nepoštovanje potpisanih radnih ugovora u svakoj zdravstvenoj ustanovi", naglasio je Femić.

On je kazao da se Sindikat nada da će novi ministar zdravlja naći rješenje za probleme sa kojima se susreću radnici u zdravstvu.

Ukupan dug 52 zdravstvene ustanove u RS na kraju avgusta iznosio je 73,5 miliona maraka, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog