Njene komšije u Ulici husinskih rudara znale su da u njihovom kraju živi možda i najstarija žena na svijetu, ali je nikada nisu vidjeli. Slava je rijetko kada, gotovo nikada, napuštala stan.

- Prvi put sam je video u srijedu, kada su je ljekari na nosilima izveli iz stana i kolima Hitne pomoći odvezli u bolnicu. Izgledala je dobro. Bila je pokretna. Ko nije znao, nikada ne bi ni pomislio da je imala 117 godina - rekao nam je jedan od komšija.

Slava Ivančević je rođena 1896. godine u Bihaću, tada austrugarskom gradu. Pred njenim očima odvijali su se događaji koje istorija danas pamti kao najznačajnije u 20. vijeku. Uveliko je bila djevojka dok su se vodile bitke u Prvom svjetskom ratu. Njenog supruga ustaše su ubile 1941. godine za vrijeme Drugog rata. Ostala je sama sa petoro djece.

- Bila sam djevojčica, i kao kroz maglu se sjećam te godine. Ali znam da majci nije bilo lako kada je ostala sama sa nama. Trebalo je podići petoro dece. Ali, ona je uspjela. Izvela nas je na pravi put. Bila je jaka - kaže Božica.

Ni kada je rat po treći put u posljednjih 100 godina izbio na ovim prostorima, nije zaobišao Slavu i njenu porodicu. Bratoubilački rat je bio za nju najteži od svih koje je preživjela. Poslije tačno 99 godina morala je da izađe iz svoje kuće. Bežjeći ispred pušaka, zajedno sa petoro djece skućila se 1993. godine u Vojvodini, u selu Mladenovu blizu Bačke Palanke. Tamo je do prije dve i po godine živjela sa najstarijim sinom. Kada je on preminuo - imao je 90 godina, preselila se u Beograd, na Karaburmu, gdje se o njoj do srijede starala ćerka.

- Ne mogu mnogo da pričam o njoj. Cijeli život sam provela pored nje, i sada je više nema. Bila je divna, humana, i skromna žena. Prije nekoliko godina, kada je ministar Ljajić čuo za nju, koliko godina ima i da je izbjeglica, ponudio nam je pomoć: „Ne ustručavajte se, šta god vam zatreba, slobodno tražite“ - rekao je. Moja majka se samo zahvalila: „Ima mnogo njih kojima je pomoć potrebnija nego nama“ - odgovorila mu je.     

ČAŠICA RAKIJE I MENTOL BOMBONE

Prije dvije godine svi domaći mediji su se interesovali za baku Slavu. - Otkrijte nam tajnu vaše dugovječnosti - pitali su.

- Svi me pitaju kako sam doživjela ovoliku starost. Recept je jednostavan: čašica rakije i mentol bombone - govorila je tada baka Slava.