Vijesti

Otvaranje novih fakulteta ne ide u prilog obrazovanju studenata u RS

BANJALUKA - Rektorska konferencija Republike Srpske tražiće zajedno sa resornim ministarstvom zakonska rješenja za poboljšanje kvaliteta visokoškolskog obrazovanja u Srpskoj, rekao je danas predsjednik Rektorske konferencije Stanko Stanić.

izvor: Srna/Frontal

"Saglasićemo se da je krajnje vrijeme da se uozbiljimo kada je riječ o viskoškolskom obrazovanju, jer moramo biti u funkciji razvoja Srpske", rekao je Stanić novinarima u Banjaluci nakon današnje sjednice Rektorske konferencije.

On je naglasio da Rektorska konferencija Srpske radi u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, što će pokazati i zaključci sa današnje sjednice na kojoj je raspravljano o ključnom pitanju, a to je prijedlog pravilnika u oblasti visokog obrazovanja.

"O današnjim zaključcima Rektorske konferencije raspravljaće i Vlada Republike Srpske na jednoj od tematskih sjednica o visokom obrazovanju i vjerujem da ćemo se saglasiti o tome da je mreža visokoškolskih ustanova u Srpskoj predimenzionirana u odnosu na potrebe Republike", rekao je Stanić koji je i rektor Univerziteta u Banjaluci.

On je apelovao da sve nadležne institucije moraju raditi na poboljšanju kvaliteta visokog obrazovanja i istakao da otvaranje novih fakulteta ne ide u prilog obrazovanju studenata u Republici Srpskoj.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Radmila Pejić uvjerena je da će rektori javnih i privatnih univerziteta dati svoje primjedbe i sugestije koje će razmotriti Vlada Srpske.

"Nadam se da će, na obostrano zadovoljstvo, Vlada Republike Srpske donijeti pravilnik o visokom obrazovanju kojim će biti zadovoljni i profesori i studenti", rekla je Pejićeva.

Današnjoj Rektorskoj konferenciji Republike Srpske prisustvovali su profesori banjalučkog Univerziteta, privatnih fakulteta u Srpskoj i fakulteta iz Srbije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog