Vijesti

Obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima (Foto)

Udruženje Nova generacija iz Banjaluke danas je u Parku Petar Kočić obilježilo Evropski dana borbe protiv trgovine ljudima.

izvor: Frontal

Manifestaciju su činile radionice za djecu na kojoj su djeca crtala i pisala poruke mira i ljubavi na balonima punjenim helijumom koji su simbolično pušteni u  vazduh u 11.55 časova te je na taj način skrenuta pažnja da je krajnje vrijeme da se ovom problem ozbiljno posvetimo.

Paralelno sa ovom aktivnošću, u "Staklencu" postavljena je izložba radova srednjoškolaca Tehnološke škole iz Banjaluke na temu trgovine ljudima te brojni članci o ovoj temi i slučajevima trgovine ljudima sa područja BiH.

Posjetici su dobili i promo materijal a kroz razgovore sa “živim knjigama” i “živu biblioteku” su imali prilike da se upoznaju sa institucijama koje se bave ovim problemom te njihovim nadležnostima.

Postavljena je i izložba radova srednjoškolaca i djece ( nakit, oslikano staklo, decoupage)  iz Dnevnog centra koja je humanitarnog karaktera.

"Onima koji su nesebično pomogli naš rad u samoj organizaciji obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima uručene su zahvalnice", istakli su u Udruženju Nova generacija.

Povodom 18. oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obilježava već sedmi put, šef Delegacije Evropske unije/specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, istakao je posvećenost Evropske unije u rješavanju problema trgovine ljudima.

"Trgovina ljudima ostaje jedan od najvećih izazova u poštovanju osnovnih ljudskih prava. To je moderno ropstvo. Mi u Evropi smo i dalje svjedoci sve većeg broja identifikovanih i pretpostavljenih žrtava trgovine. Djeca su i dalje najugroženija grupa i naša zajednička odgovornost je da ih zaštitimo i obezbijedimo im sigurno djetinjstvo", rekao je Sorensen.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, u skladu sa Strategijom suprostavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini i Akcionim planom za period 2013-2015 godinu i Programom obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, preduzeo je niz aktivnosti u vezi obilježavanja 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Obilježavanje se realizuje u saradnji sa predstavnicima regionalnih kancelarija Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, a aktivnosti su se dešavale istovremeno na važnijim lokacijama u navedenim gradovima.

U cilju realizacije planiranih aktivnosti i oslanjajući se na dosadašnje pozitivno iskustvo, obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima obavlja se u saradnji sa  NVO “Nova Generacija” iz Banja Luke, NVO “Novi put” Mostar, HUG “Zemlja djece” iz Tuzle i Asocijaciju XY i NVO MFS EMMAUS iz Sarajeva. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog