Vijesti

U sljedećih 100 godina klima će se značajno promijeniti

Vremenske promjene postaju sve izraženije. Manifestuju se kroz mnogobrojne vremenske neprilike, od cunamija i tornada do sušnih ljeta, a prate ih i nezapamćene rekordne temperaturne razlike.

 
Velike katastrofe trebale bi izbjeći BiH


Kako prenosi Dnevni avaz oscilacije na koje nismo navikli dešavaju se, kako tvrde klimatolozi, zbog poremećaja režima strujanja vjetrova, atmosferskih slojeva, temperatura mora i kopna.


Udar tajfuna

Tome svjedoči i udar dosad najjačeg tajfuna Haijan, koji je nedavno pogodio Filipine.

Nagle klimatske promjene, koje su sve više evidentne u zemljama naše regije, u budućnosti će zadesiti i našu zemlju. Posljedica je to globalnog zagrijavanja i uništavanja planete Zemlje, kaže za Avaz klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.


- Na svu sreću, mi smo izbjegli oluju koja je zahvatila Hrvatsku, ali nikad se ne zna kada će se nešto takvo desiti i u našoj zemlji. Živimo u mirnijem području pa su nas do sada mimoilazile veće oscilacije, a kako će biti, vidjećemo - upozorava Majstorović.

Prema predviđanjima svjetskih meteorologa, na našim prostorima u sljedećih 100 godina klima će se značajno promijeniti. Majstorović tvrdi da bi našu zemlju u narednim godinama mogli zadesiti udari jačih vjetrova, tim prije jer su učestali i u Hrvatskoj.

Jača bura

- Upravo zbog klimatskih promjena i vremenske oscilacije sve su veće. Može se i u BiH očekivati svašta, kao što su jaki vjetrovi praćeni kišama. Najizloženija područja, kada bi se to desilo, bila bi Hercegovina i Posavina. Rekordi su sve češći i nije isključena jača bura na tim područjima. Ipak, našu zemlju katastrofe većih razmjera trebale bi zaobilaziti - pojašnjava Majstorović.

Međutim, dodaje da će, prema procjenama klimatskih promjena, temperature na prostorima u BiH i dalje rasti.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog