Vijesti

U toku 2013. godine zabilježena su 22 nove HIV infekcije

BANJALUKA - I ove godine pod motom „Cilj je nula“ APOHA i Asocijacija XY će 01.12.2013. već tradicionalno brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banjaluci obilježiti Svjetski dan AIDS-a.

izvor: Frontal

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a počinje u Banjaluci u petak 29.11.2013. u prostorijama Srednje elektrotehničke škole u 13:30 gdje će vršnjački edukatori Asocijacije XY realizirati edukativne prezentacije učenicima pomenute škole na temu prevencija HIV/AIDS-a.

U nedjelju 01.12. na Svijetski dan AIDS-a volonteri, vršnjački edukatori i uposlenici APOHA-e, Asocijacije XY te studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (BoHeMSA) će na Trgu djece Sarajeva  i Banjaluci na  Trgu Krajine  u periodu između 11:30 i 14:00 javnosti, građanima i prolaznicima dijeliti informativno-edukativne materijale, prezervative i sl. Pored toga građani će imati mogućnost da javnosti, a posebno osobama koje žive sa HIV-om, ostave afirmativne poruke koje će doprinijeti destigmatizaciji i smanjenju diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om u BiH. Ovo će ujedno uticati na svijest građana BiH o važnosti prevencije i edukacije o HIV-u. Poruke podrške  će nakon toga biti i postavljene na simboličnu crvenu traku poznatu kao Red Ribbon, simbol neprekidne borbe protiv AIDS-a.

U ponedjeljak, 02.12.2013. u 12:30 vršnjački edukatori Asocijacije XY će nastaviti sa prezentacijama o prevencija HIV/AIDS-a u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Banjaluci.

Istoga dana u saradnji sa Centrom za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje iz Infektivne  klinike UKC Sarajevo (DPST Sarajevo), Asocijacija XY će u Kazneno popravnom zavodu Sarajevo, odjeljenje Igman realizirati testiranje među osuđenim licima ovog zavoda. Realizacija ove aktivnosti planirana je za 10:00 sati. Ovo je ujedno i prvo testiranje ovakve vrste koju Asocijacija XY u saradnji sa DPST Sarajevo realizuje u nekom od KPZ-a u FBiH, što je pozitivna praksa za koju se nadamo da će biti nastavljena.

Svjetski dan AIDS-a se obilježava svakog 1. decembra širom svijeta.

Obilježavanje ovog datuma započelo je davne 1988. te je kroz godine postojanja u fokus interesovanja globalne javnosti isticalo teme poput AIDS i porodica, Stigma i diskriminacija, Žene i AIDS itd. I ove godine globalni slogan je „Cilj je nula“. Prema posljednjim podacima u BiH je registrovano 245 slučajeva HIV infekcije, a kod 126 se razvio AIDS.

U toku 2013. godine zabilježena su 22 nove HIV infekcije (16 muškaraca i 6 žena), a kod 6 inficiranih se razvio AIDS u toku 2013. godine (5 muškaraca i 1 žena).

Takođe, ove godine zabilježena su i 4 smrtna slučaja kod HIV inficiranih ( sva 4 u AIDS fazi - 3 muškarca i 1 žena).

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog