Kultura

Srđan Barašin osvojio prvo mjesto na Otvorenom prvenstvu u besjedništvu u Beogradu

Koliko banjalučka Gimnazija i njeni učenici cijene i njeguju govorničke sposobnosti pokazuje i nedavno održano Otvoreno prvenstvo u besjedništvu koje je održano u Beogradu 26. novembra 2013. godine.

izvor: gimnazijabanjaluka.org Stefan Ličina

Matematička gimnazija iz Beograda je organizovala ovo ugledno takmičenje na koje se prijavilo petnaest učesnika iz Beograda (Prva, Druga, Peta, Šesta, Filološka i Matematička gimnazija; Poslovno pravna škola i Geološko-hidrometeorološka škola "Milutin Milanković"), Podgorice (Gimnazija "Slobodan Škerović"), Zvornika (Srednjoškolski centar "Petar Kočić"), i naravno, Banje Luke (Gimnazija Banja Luka). Organizatori takmičenja su zadali dvije teme na kojima će se zasnivati takmičenje, a one glase:

    1. „Razgovor je duši poslastica“, P.P.Njegoš
    2. Tesla je osim fizike znao i da izabere kutlturu koja će znati da udomi njegovu genijalnost.

 Srđan Barašin je Frontalov bloger


Predstavnici Banje Luke, ali i banjalučke Gimnazije su bili Milica Malešević i Srđan Barašin. Oni su, zajedno sa profesoricom srpskog jezika i književnosti Brankom Kukić, imali zahtjevne pripreme prije odlaska u Beograd.
Nakon dva takmičarska dana, 26. novembra je u našu školu stigla informacija da je naš Srđan Barašin osvojio prvo mjesto na ovom takmičenju.

„Prije svega sam ponosan što sam uopšte otišao na jedno takvo takmičenje. Iskreno, nadao sam se dobrom plasmanu, ali me je prvo mjesto zaista iznenadilo. Eto, i to je postala realnost kada je predsjednik žirija prozvao moje ime“, rekao je Srđan i dodao: „ Zahvalio bih svojoj profesorici koja je bila moj mentor i motivator i mnogo prije ovog uspjeha, te Oliveri Ševo, studentu Pravnog fakulteta i bivšem učeniku Gimnazije Banja Luka, koja mi je umnogome pomogla u pripremama javnog nastupa.“

Napominjemo da su Srđan i Milica članovi Debatnog kluba „Gorgije“ banjalučke Gimnazije, i da svojim radom u klubu svakodnevno promovišu kulturu dijaloga i snagu lijepe i argumnetovane riječi, a rezultat je vidljiv na samim takmičenjima.

Pored učešća na takmičenju, Milica i Srđan su, zajedno sa profesoricom, prisustvovali sjajnom predavanju, upriličenom povodom dva vijeka od Njegoševog rođenja, koje su na Pravnom fakultetu u Beogradu održali Matija Bećković, Dobrica Erić i Nedeljko Popadić, a koje je organizovao savez studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prvi snijeg u Beogradu, predavanje na nekadašnjoj Velikoj školi, posjeta slavnoj Skadarliji, prva jutarnja kafa u hotelu Moskva i, na kraju, prva nagrada! Putovanje se isplatilo!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog