Zanimljivosti

Etiopija, Ruanda, Gruzija, Makedonija - nove hit turističke destinacije

Pogledajte koje destinacije britanski izdavač inspirativnih turističkih vodiča, mapa, knjiga i čitata, Rough Guides, preporučuje kao “must see” za 2014. godinu.

izvor: Frontal

Etiopija, Južna Afrika

Ova država s bogatom kulturom uvijek je bila zanimljiva turistička destinacija. Iako je još uvijek siromašna, turizam napreduje zahvaljujući malim hotelima i restoranima. Etiopija je puna netaknutih nacionalnih parkova i drevnih gradova, prve plantaže kafe na svijetu nalaze se ovdje, a i najveća pećina u Africi. Mnoge destinacije uvrštene su u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Madagaskar, Indijski okean -

“Madagaskar ima jedinstvenu faunu, životinjske vrste koje ne žive nigdje  drugo, te bića sa čudnim imenima poput “Aye-Aye” i “Sifaka” ”, David Attenborough (istraživač, novinar)

Teško je naći egzotičnije mjesto od ove bivše francuske kolonije u Indijskom okeanu. Madagaskar je i četvrto najveće ostrvo na svijetu. Preko 90% biljaka i životinja na ostrvu ne postoji nigdje na svijetu nego na Madagaskaru, a turizam je i dalje nerazvijen, što znači da su šume netaknute i plaže prazne.

Brazil, Južna Amerika

“Kako da kažem da sam vidio svijet, kada nisam bio u Brazilu?”, Michael Palin (glumac, pisac, istraživač)

Brazil je domaćin ovogodišnjeg Mundijala, dok Olimpijske igre 2016. godine stižu u Rio, što znači da se infrastruktura i hoteli šire kao nikada prije. Brazil nudi mnogo više od sporta. Ovdje se nalaze izvanredni vodopadi, stari rudarski gradovi, gradovi sambe, Afro-brazilske kulture i portugalske arhitekture.  

Turska, zapadna Azija i istočna Evropa

 

“Srećan je onaj koji kaže “Ja sam Turčin” ”, Kemal Ataturk (Prvi predsjednik Turske)

Uprkos nemirima u 2013. godini, Turska je u ekspanziji. Istanbul je zadržao svoju istorijsku privlačnost, ali sve više postaje grad visokih nebodera. Turska je i među šest najpopularnijih turističkih zemalja na svijetu. Najposjećenije su obale, kao što su egejska i sredozemna, međutim istorijske znamenitosti u unutrašnjem dijelu zemlje nude najveća iznenađenja; vilinski dimnjaci Kapadokija, zapanjujuće bijele terase Pamukkale i neolitska naselja u Çatalhöyük.

Gruzija, istočna Evropa i zapadna Azija

Gruzija još nije lokacija masovnog turizma, ali stvari se polako mijenjaju. Posjetite je sada kako bi uživali u netaknutim planina, istorijskim lokacijama Tbilisija, u odmaralištu Batumi na Crnom moru i raskošnim starim gradovima Svaneti i Kazbegi.

Ruanda, Istočna Afrika

Tokom 2014. godine Ruanda će obilježiti 20 godina od genocida, a od tada privreda se polako oporavila, a mir je ponovo obnovljen. Danas Ruandina priroda ponovo privlači posjetioce. Planinske gorile u Nacionalnom parku Vulkan i prašume Nyungwe veoma su popularne među turistima.

Japan, istočna Azija

Japan je preživio nekoliko jako teških godina nakon razornog zemljotresa, cunamija i nuklearne krize u Fukushimi. Ova dešavanja imala su štetan uticaj na turizam, ali oporavak se očekuje u 2014. godini, posebno zato što je Tokio izabran da bude domaćin Olimpijskih igara 2020.

Bugarska, jugoistočna Evropa

Predivne plaže, fino vrijeme, niske cijene, istorijski gradovi i ljubazni ljudi, Bugarsku čine intrigantnom destinacijom. Ova zemlja je jeftinija alternativa Hrvatskoj. Odmarališta na Crnom moru najpopularnije su destinacije u Bugarskoj, ali skijanje, planinarenje i planinski biciklizam postaju sve privlačniji, posebno na planinama Vitoša kod Sofije i Rodopi na jugu.

Makedonija, jugoistočna Evropa

“Ova papazjanija turske vladavine, jugoslovenske dominacije, pravoslavne vjere i albaskog uticaja čini Makedoniju jednom od najraznovrsnijih zemlja u Evropi” – Grubi vodič u Evropu na budžetu

Izuzetno kontroverzan projekat Skoplje 2014 trebao bi biti gotov u narednih godinu dana, a on će ukrasiti glavni grad spomenicima, statuama, fontama, mostovima i muzejima, dok bi Ohridsko jezero trebalo da postane pravi magnet za turiste. Dobre vijesti? Makedonija je (za sada) nevjerovatno jeftina.

Filipini, južna Azija

Od pustošenja super tajfuna Haiyan, turizam je postao još važniji za Filipine donoseći ključnu podršku privredi. Iako Filipini imaju veliki broj nevjerovatnih grebena, vulkana, ostrva i predivnih pješčanih plaža, zemlja je i dalje neposjećena. Političko nasilje je lako izbjeći, te su Filipini relativno bezbjedni za putnike.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog