Muzika i film

Počeo osmi Kustendorf (Foto, Video)

MOKRA GORA - U Drvengradu režisera Emira Kusturice na Mokroj Gori sinoć je otvoren Osmi međunarodni filmsko-muzički festival "Kustendorf" koreografskim prikazom atentata na austrougarskog prestonasljednika Franca Ferdinanda, uz disko muziku sedamdesetih godina prošlog vijeka.

izvor: Srna

Sve se dešavalo na trgu u Drvengradu kada se od kapije kroz špalir djece iz višegradskih kulturno-umjetničkih društava pojavilo vozilo u kome su se nalazili Ferdinad, njegova supruga Sofija i general Oskar Poćorek.



Dok se vozilo okretalo, iz mase se pojavio Gavrilo Princip koji je pucnjem u Ferdinada "aktivirao" trku statista, opšte komešanje i vatromet sa kuća grada od drveta.

Prije toga režiser Emir Kusturica je na trgu, scenski prilagođenom vremenu Sarajevskog atentata, rekao da jedino Ferdinand nije zano da će biti ubijen u Sarajevu, a svi drugi su znali.

"Kada je čuo za atentat u Sarajevu i da mu je bratić ubijen, car Franjo Josif je rekao: `Božija pravda je zadovoljena`", rekao je Kusturica.

Festival je u Dvorani "Prokleta avlija" zvanično otvorila francusko -argentinska glumica Berenis Bežo jednostavnom rečenicom – "Kustendorf je otvoren!".

 

Kusturica je istakao da je navjeća vrijednost ovog festivala što na njemu učestvuju mladi filmski stvaraoci koji komuniciraju sa starijim iskusnim glumcima, režiserima i producentima.

"Ovo je po nivou kvaliteta filmova i gostiju najbolji festival do sada", dodao je Kusturica.

Na otvaranju su posjetioci mogli da čuju pjesmu "Veliki brat" iz Kusturičinog nedovršenog filma "Na mliječnom putu" koju su izveli članovi "No smoking orkestra" i hora "Srbadija" iz Bijeljine.

Kako je rekao Kusturica, poruka pjesme je – neće biti rata kad ne bude velikog brata.
 

Filmski program u kategoriji "Savremene tendencije" počeo je u Dvorani "Anikina vremena" projekcijom filma "Prošlost" iranskog režisera Asgara Farhadija.
 

Nakon filma planirano je da Farhadi, jedan od najvećih svjetskih režisera, održi radionicu za mlade filmske stvaraoce čiji filmovi učestvuju u takmičarskom dijelu programa festivala.

Tačno u ponoć počeće i muzički dio festivala koncertom "Riblje čorbe" u velikoj dvorani u Drvengradu.

U narednih pet dana na festivalu će biti prikazano 15 filmova mladih filmskih autora iz Francuske, Singapura, Izraela, Južne Koreje, Meksika, Poljske, SAD, Kine, Irana, Slovačke i Srbije koji će se takmičiti za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.
 

Međunarodni žiri čine francuska glumica argentinskog porijekla Berenis Bežo meksički scenarista i reditelj Giljermo Arijaga i srpski režiser Srđan Koljević.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" ove godine će dodijeliti svjetski direktor fotografije i dobitnik dva "Oskara" Januš Kaminski i Goran Volarević, srpski direktor fotografije.

Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog