Vijesti

Dodik i Nikolić na prvoj probi drame "Solunci govore"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovali su danas u Beogradu prvoj probi dokumentarne drame "Solunci govore", koju povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata zajednički pripremaju studenti akademija umjetnosti iz Banjaluke i Beograda.

Izvor: SRNA  
Nakon što su mladi glumci pročitali dijelove svojih budućih uloga, predsjednici Dodik i Nikolić, koji su pokrovitelji ovog projekta, popeli su se na pozornicu i zaželili im da posao uspješno okončaju.

Režiser drame Cisana Murucidze rekla je da je cilj akademija umjetnosti s jedne i druge strane rijeke Drine da se umjetnošću izbore protiv svih koji žele da negiraju istoriju i da istinu o Prvom svjetskom ratu pretvore u laž.

"Nadamo se da će Srbija da se suprotstavi imperijalizmu i globalizmu i da će istorijska istina biti odbranjena. Ova predstava će pomoći tome", dodala je ona.

Mladi glumac iz Banjaluke Siniša Sušić rekao je da mu je čast što je dio tima koji će na pozorišnim daskama ispričati vanvremensku priču o jednom ratu i o ulozi srpskog naroda u njemu.

Današnja prva proba dokumentarne drame "Solunci govore" održana je u Akademiji umjetnosti u Beogradu. Premijera dramskog komada "Solunci govore" planirana je za 6. april u Banjaluci.

FALSIFIKOVANJE ISTINE IZAZIVA DODATNI INAT KOD SRBA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pokušaj iz Sarajeva da se falfisikuje istina o Prvom svjetskom ratu u isto vrijeme pokušaj da se, kako je naveo, opravdaju neke činjenice od prije 20 godina.

Dodik je u Beogradu novinarima medija iz Republike Srpske rekao da neće biti falsifikovanja istorije, ali da postoji namjera mnogih da to učine.

"Nismo učili pogrešnu istoriju, Austro-Ugarska je bila imperijalistička sila koja je htjela da pokori Srbiju. Sarajevski atentat nije bio razlog za početak sukoba, nego je iskorišten kao povod. Srbija nije stajala iza toga", istakao je Dodik.

On je dodao da pokušaji određenog broja istoričara da istinu o Prvom svjetskom ratu predstave na drugačiji način kod Srba izazivaju dodatni inat da istinu odbrane.

Dodik je napomenuo da će poseban doprinos istorijskoj istini dati zajednički projekti Srbije i Republike Srpske povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

On je najavio da će predstava "Solunci govore", čijoj je prvoj probi prisustvovao danas u Beogradu, biti prikazana u više od 50 gradova.

Dodik je potvrdio da će centralna proslava obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata biti održana u Andrićgradu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog