Vijesti

Pokrenut Teslin transformator u Andrićgradu

„HE na Drini“ i zvanično preseljena u Andrićgrad, u zgradu na tri nivoa, sa 3.500 kvadratnih metara korisnog prostora. Prošle godine proizveli su 1.215 gigavat-časova električne energije

Izvor:Večernje novosti

VIŠEGRAD - Pokretanjem Teslinog transformatora, direktor „HE na Drini“ iz Višegrada Mile Lakić i direktorka Elektroprivrede RS Branislava Milekić, ozvaničili su preseljenje ovog preduzeća u nove prostorije u Andrićgradu.

Direktor „HE na Drini“ Mile Lakić je istakao je da ova zgrada na tri nivoa raspolaže sa oko 3.500 metara kvadratnih korisnog poslovnog prostora i da će za početak u njoj raditi oko 40 radnika.

Kada smo prije dvije godine bili zaustavljeni u procesu gradnje nove zgrade, na lokalitetu pored mosta Mehmed-paše Sokolovića, nismo mogli ni pretpostaviti da ćemo vrlo brzo useliti u ovakav velelijepan objekat - rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, iza ove firme je jedna od najuspješnijih godina poslovanja, u kojoj je proizvedeno 1.215 gigavat-časova električne energije, što je drugi proizvodni rezultat od kada ova hidroelektrana radi, tačnije od 1989. godine.

Prošla godina je obilježena najvećim investicionim ciklusom od 22 miliona km, a u toku je i najznačajniji projekat sanacije procurivanja vode ispod pregradne brane „HE na Drini - istakao je Lakić.

Direktorka Elektroprivrede RS Branislava Milekić rekla je da „HE na Drini“ Višegrad odavno zaslužuju jedan ovakav objekat koji je primjeren djelatnosti koju obavljaju, ali i njihovom statusu velikog razvojnog giganta na ovoj regiji.

KUSTURICA: OVO JE PODUHVAT Ceremoniji svečanog otvaranja ove zgrade i osveštanju prostorija, prisustvovao je i idejni tvorac Andrićgrada, režiser Emir Kusturica, koji je rekao da je ovo neimarski, ali prije svega arhitektonski poduhvat, koji će Višegrađane svrstati u red građana svijeta po tome što će svako ko ovde bude zaposlen ili bude dolazio imati utisak da se nalazi u nekom velikom evropskom gradu.

Ovaj objekat će dati poseban pečat Višegradu, jer nam je i bila namjera da poboljšamo kvalitet življenja ovdje, ali i izgleda grada - naglasila je Milekićeva.

Svečanom preseljenju preduzeća „HE na Drini“ u novu poslovnu zgradu prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković. Kako je planirano, izgled nove zgrade biće upotpunjen i postavljanjem spomenika našem velikom naučniku Nikoli Tesli ispred ovog objekta, koji će po ideji Emira Kusturice finansirati „HE na Drini“.

Spomenik bi trebalo da bude postavljen do Vidovdana, do kada će biti završen i projekat izgradnje Andrićgrada.

Pokretanju Teslinog transformatora prethodilo je osveštanje prostorija, kao i lomljenje slavskog kolača u pomen slave ovog preduzeća Svetog Save. Svetosavske svečanosti počele su himnom Svetom Savi u izvođenju Braće Teofilović.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog