Vijesti

Mladić odbio da svjedoči na suđenju Karadžiću

HAG- Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić položio je zakletvu ali nije želio da odgovara na pitanja na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, insistirajući da pročita svoju pisanu izjavu.

izvor: Srna

Iako je Mladić poslije kraće rasprave sa sudskim vijećem Haškog tribunala pristao da položi zakletvu, on je nakon svakog Karadžićevog pitanja rekao da ne može i ne želi da svjedoči iz zdravstvenih razloga.

"Na savjet svog pravnog tima, branim svoje pravo da ne svjedočim, odbijam da svjedočim", rekao je Mladić i naveo da bi svjedočenjem ugrozio svoje zdravlje i otežao poziciju u procesu koji se vodi protiv njega.

Suđenje je u startu počelo pauzom, jer je general Mladić od zatvorskog čuvara zatražio da mu iz ćelije donese neke lične stvari i ortopedsko pomagalo.

Mladićeva odbrana ranije je najavila da će tražiti izuzeće generala iz ovog sudskog procesa zbog vidno narušenog zdravlja i uočljive dezorijentisanosti.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza u maju 2012. godine, a izvođenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog