Zanimljivosti

Osobe alergične na kikiriki liječe se - kikirikijem

Djeca koja pate od alergije na kikiriki uspješno su izliječena novom metodom - jedenjem kikirikija, jer je klinički ogled pokazao da povećavajuci količinu kikiriki proteina u ishrani svaki dan, djeca istreniraju imunološki sistem da toleriše tu vrstu grickalica.

Izvor:Blic

Na kraju studije 84 odsto djece je moglo da jede najmanje pet zrna kikirikija bez alergijske reakcije, navodi se u rezultatima objavljenim u medicinskom žurnalu "Lanset".
 
Ljekari su upozorili roditelje da tretman mora biti pod medicinskim nadzorom i da ga ne treba sprovoditi u kućnim uslovima.

"Prije tretmana djeca i njihovi roditelji provjeravali su svaki sastojak hrane i izbjgavali su da jedu u restoranima. Sada većina pacijenata koji su prošli tretman mogu sigurno da jedu najmanje pet cijelih kikirikija", rekao je dr Andrju Klark.

Inače, u studiji je učestvovalo 99 djece koji su počeli da jedu male količine kikirikija, a doza je povećana u periodu od četiri do šest mjeseci. Medicinski stručnjaci planiraju da naprave dodatne testove prije nego apliciraju za licencu za tehniku, što bi moglo da potraje i nekoliko godina.

U međuvremenu, bolnica Kembridž univerziteta planira da otvori kliniku za alergiju na kikiriki.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog