Vijesti

USAID i Sida

Početak projekta unapređenja lokalnog razvoja

SARAJEVO - Memorandum o razumijevanju, kojim je ozvaničen početak rada na realizaciji Projekta unapređenja lokalnog razvoja /GOLD/, potpisali su danas u Sarajevu predstavnici USAID-a, Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju /Sida/ i lokalnih zajednica Banjaluka, Bijeljina, Sarajevo-Centar, Bihać, Ljubuški i Tuzla.

izvor: Srna

Početna vrijednost projekta, čija će realizacija trajati 4,5 godine, je 20 miliona dolara, a realizovaće se u ukupno 47 opština koje će imati istu podršku i usluge.

Dokument su potpisali direktor Misije USAID u BiH Dejvid Bart, savjetnik Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju Pele Person, gradonačelnici Banjaluke Slobodan Gavranović i Bijeljine Mićo Mićić, te načelnici opština Centar u Sarajevu DŽevad Bećirević, Bihać Endžad Galijašević, LJubuški Nevenko Barbarić i Tuzla Jasmin Imamović.

Gavranović je Srni rekao da projekat pruža priliku za promociju postojećih lokalnih kapaciteta i resursa koji su u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja, te formiranju timova i osposobljavanju osoblja za izradu strategija, programa i planova, te promociju svih potencijala.

On je napomenuo da je cilj projekta stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta u najkraćem vremenu, privlačenje novih investicija i obezbjeđenje bržeg, novog privrednog razvoja lokalne zajednice.

"Siguran sam da će se realizacijom projekta, kroz određene linije, pomoći edukacija i osposobljavanje, ali i iznalaženje izvora za finansiranje projekata, što će rezultirati novim zamahom privrednog razvoja lokalnih zajednica, učesnica u projektu", dodao je Gavranović.

On je istakao da Banjaluka ima razvijen sistem mreže lokalnih institucija koje se bave pitanjem razvoja, ali da su prihvatili učešće u projektu jer smatraju da se trebaju bolje organizovati, odnosno imati jedan centar iz kojeg će se pratiti realizacija svakog projekta.

Gavranović je naveo da je među 79.000 radno sposobnih stanovnika Banjaluke, 18.000 nazaposleno, od kojih je 9.000 žena. "Mi smo već počeli jedan izuzetno značajan projekat, kojim smo planirali realizaciju svojevrsne industrijske zone i biznis kvarta, i on već daje određene rezultate. Nakon realizacije ovog projekta, trebali bi imati 4.000 novih radnih mjesta", dodao je Gavranović.

Učešćem u ovom projektu, Gavranović očekuje nove investitore i otvaranje novih radnih mjesta, što će doprinijeti boljem životu u ovoj lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Bijeljine Mićić rekao je Srni da se ovaj projekat bavi temama koje su najbitnije za građane.

"Mi smo kroz neke druge projekte pokušavali napraviti povoljan ambijent, ali očigledno je da nam treba još pomoći. Imamo ljude i veliki potencijal, a ovim projektom možemo očekivati, prije svega, veći broj radnih mjesta", istakao je Mićić.

Kao jedan od strateških ciljeva, Mićić je naveo proizvodnju hrane, jer je Bijeljina grad koji ima više od 53.000 hektara obradivog zemljišta.

Direktor Misije USAID u BiH Dejvid Bart istakao je da će projekat pomoći odabranim opštinama da iskoriste svoje neiskorištene potencijele, da bi se otvorila nova radna mjesta za građane, kvalifikacije i vještine nezaposlenih lica prilagodile potrebama tržišta rada i smanjila izuzetno visoka stopa nezaposlenosti mladih, koja iznosi čak 63 odsto.

Savjetnik agencije Sida Pele Person naveo je da će GOLD projekt podržati kompanije iz BiH da dostignu evropske standarde kvaliteta, da bi se povećao izvoz, te da će pomoći opštinama da bolje i transparentnije upravljaju javnim finansijama, unaprijede poslovno okruženje kako bi se olakšalo poslovanje firmama i podstaklo preduzetništvo.

U ostvarenju tih ciljeva, projekt GOLD će angažovati građane, javni i privatni sektor, akademsku zajednicu, nevladine organizacije i donatore.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog