Vijesti

Pećanac opozvan preglasavanjem Radmanovića

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH juče je preglasavanjem Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz RS, na vanrednoj sjednici donijelo odluku o razrješenju dužnosti Brane Pećanca, generalnog konzula BiH u SAD.

Izvor:Nezavisne novine

Međutim, kako su pojasnili u Radmanovićevom kabinetu, ova odluka ne stupa na snagu s obzirom na to da je Radmanoviću ostavljena mogućnost da se izjasni da je odluka o smjeni Pećanca destruktivna po vitalni interes entiteta iz kog dolazi, što će vjerovatno i učiniti.

"Odluka ne stupa na snagu u ovakvim slučajevima kada dođe do preglasavanja, a tiču se spoljne politike gdje je obavezan konsenzus. Po Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ostavljena je ustavna mogućnost da se u roku od 72 sata od dobijanja zaključka izjavi da je on destruktivan po vitalni entitetski interes. Takav stav upućuje se Narodnoj skupštini RS, koja potom ima rok od 10 dana da se očituje. Ako dvotrećinska većina stane iza takvog stava, odluka se potpuno stavlja van snage. Uvjereni smo da će Radmanović iskoristiti to pravo, ali o tome će javnost biti obaviještena", naglasili su u Radmanovićevom kabinetu.

Opoziv Pećanca zatražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, a na ranijoj sjednici Predsjedništva takođe nije bio postignut konsenzus o tome među članovima Predsjedništva, te je ona uvrštena u dnevni red današnje vanredne sjednice.

"Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus, te je sa dva glasa za (Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH) i jednim glasom protiv (Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS) donesena odluka o razrješenju sa dužnosti Brane Pećanca, generalnog konzula BiH u SAD (Čikago)", saopšteno je danas iz Predsjedništva BiH.

Opoziv Pećanca je zatražen zbog, kako je obrazloženo, njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana RS 9. januara u Čikagu. Pećanac je tamo, kako je naveo Izetbegović, rekao da je ponosan što je učestvovao u stvaranju RS i bio dio vojske RS.

Razmatrane potjernice

Predsjedništvo BiH danas je razmatralo i status potjernice za Manojlom Milovanovićem, generalom Vojske RS, i status potjernica raspisanih za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem. Donesen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravde BiH da, u najkraćem roku, provede postupak i ostvari prava BiH na izjavljivanje prigovora u slučajevima predviđenim u tački 3 Rezolucije Generalne skupštine Interpola iz 2010. godine.

Donesena je i odluka o prihvatanju izmijenjenog teksta Zajedničke deklaracije o saradnji pri angažovanju naoružanih pratilaca leta, na letovima između BiH i SR Njemačke.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog