Tehnologija

Stvari koje je NASA razvila a svakodnevno se koriste

Tokom Velike obustave vlade u 2013. godini, NASA je prekinula svoje naučne operacije. U svjetlu njihovog zastoja, možda se vrijedi osvrnuti na sve što su uradili, a što nam je pomoglo u našim svakodnevnim životima. NASA je razvila mnogo više nego što mislimo, a ispod smo naveli 10 stvari koje će vas najviše iznenaditi.

izvor: toptenz.net

10. Naočare za sunce

Teško je povjerovati da NASA stoji iza ovog modnog dodatka, ali postoji vrlo logičan razlog za to. Mnogi radnici NASA-e su često izloženi štetnim zracima što može ozbiljno uticati na njihov vid. I to nisu samo oni koji odlaze u svemir, naime naučnici koji su ih gore poslali su u većoj opasnosti. Oni na zemlji su često izloženi snažnim bljeskovima, laserima, bakljama i tako dalje.

sunglasses Tokom vremena, ovo može uzrokovati ozbiljne zdravstvene problem, pa je NASA razvila nešto da im zaštiti vid. Oni su saznali da raptors (ptica, a ne dinosaurus) imaju posebno ulje u svojim očima koje ih štiti od štetnih talasnih dužina, te su ovu sluz proizveli koristeći boje i cink oksid, koji filtriraju štetne UV zrake. Nakon što su ovu tehnologiju razvili za svoje zaposlene, oni su ga iskoristili da naprave naočare za zaštitu ostatka svijeta od štetnik sunčevih zraka.

9. Filter za vodu

Filteri za vodu se sve više koriste u domovima širom svijeta. U Međunarodnoj svemirskoj stanici pročišćavanje vode je imperativ. Ranije je koštalo i do 60 miliona dolara kako bi se voda dovela do Međunarodne svemirske stanice, ali kako je voda neophodna za život, taj trošak je bio nužan.

water-purification-units

Međutim, zahvaljujući novom procesu poznatom kao osmoza, 93% svih voda na svemirskoj stanici se reciklira (uključujući i tjelesne tečnosti). Ovo je udvostručilo količinu vode i prepolovilo broj putovanja kako bi se stanica snabdjela vodom. Ako su naučnici spremni piti sopstvenu tekućinu, onda je filter vjerovatno fantastičan.

8. Akumulatorski uređaji

Ovo možda ne izgleda kao revolucionarni napredak, ali nauka je zahvalna za ovaj izum. Kako bi naučnici uzeli uzorke ispod površine Mjeseca oni su stvorili snažne i efikasne alate koje astronauti mogu nositi. 

cordless-tools

Naime, NASA je u saradnji sa “Black i Decker” stvorila energetski efikasan alat koji radi na baterije, a koji se nakon korištenja u svemiru pojavio i na našem tržištu.  Ne samo da su ovi uređaji manje komplikovani i sigurniji, ali oni su pročistili put za druge uređaje na baterije.

7. Bolja hrana za bebe

Ovo je vjerovatno najiznenađujuća stavka na spisku. NASA je pokušala stvoriti kiseonik kroz fotosintezu alge i tada su shvatili da alge sadrže dokosaheksaenske i arahidonske kiseline koje se nalaze u majčinom mlijeku.  One su dodate u hranu za bebe, a poboljšale su zdravlje djece širom svijeta.

baby-food

6. Poboljšana igra golfa

S obzirom da je golf jedini sport koji se igrao na Mjesecu, ima smisla što je NASA pristala da zajedno sa golferima poboljša ovu igru. NASA je dozvolila da golfer iz Ben Hogan golf kompanije udari loptu ispred njihovih brzih kamera, što je omogućilo inženjerima iz Ben Hogana da analiziraju kretanje lopte i prilagode loptu svojoj igri.

Golf-Equipment

Osim toga, NASA je izumila poseban metal koji se koristi kako bi se šteta od svemirskog otpada lako popravila. Taj poseban metal se vraća u svoj prvobitni oblik nakon primjene toplote. To je dovelo do razvoja golf palica koje se savijaju, ovo blago savijanje daje igraču golfa mnogo veću kontrolu nad zamahom.

5. Moderna vatrogasna odijela

Astronauti su suočeni ekstremnim uslovima u svemiru, pa tako moraju imati zaštitna odijela. 1997. godine vatrogasci su upitali NASU da li postoji način na koji bi poboljšali svoju opremu. Toplota je najveća opasnost sa kojom se suočavaju vatrogasci (čak i toplota unutar odijela), ali nečist vazduh takođe uzrokuje mnoge probleme.

firefighter-suits

Vatrogasci su vjerovali da odijela koja koriste astronauti mogu da ih zaštite, tako je NASA prihvatila da pomogne vatrogascima da stvore mali uređaj koji hladi njihovo odijelo, ali i vazduh koji  udišu.

4. Zamrznuta suva hrana

Iako nije posebno zdrava, zamrznuta suva hrana može biti veoma važna za opstanak mnogih ljudi. Iako se sada koristi uglavnom u smrznutim večerama, zamrznuta sušena hrana je dio života za ljude kao “backpackers”, podmorske radnike i naravno astronaute.

freeze-dried-food

NASA je radila sa Oregon Freeze Dry Inc. 1960. godine, naime zajedno su stvorili način da zamrznu suvu hranu, koja, nakon ubrizgavanja vodom, postaje jestiva. Ovo je omogućilo da se hrana efikasnije pakuje i traje duže.  

3. Telefoni sa kamerom

NASA je pored akumulatorskih uređaja pomogla razviti telefon sa kamerom. Naučnik Judžin Leli, 1965. godine, izumio je sensor koji sakuplja fotone i pretvara ih u elektrone. Dobijeni električni signal se konvertuje u sliku, dajući nam digitalne fotografije. Sićušne, izdržljive kamere, visokog kvaliteta su od ključnog značaja za sprovođenje istraživanja u svemiru, a Leli je potpuno promijenio način na koji slikamo (on je takođe izmislio riječ piksel).

camera-phone

Ovaj mali uređaj je postao sve manji vremenom, a od 90 tih je dostupan široj javnosti. Dakle, još jednom smo uzeli jedan od najvećih naučnih dostignuća i upotrijebili ga u smiješne, trivijalne svrhe. Procjenjuje se da 1/3 telefona koristi tehnologiju razvijenu od strane NASA. 

2. Virtuelne kacige

Virtuelna realnost se polako razvila, a tek treba da postane popularna. Prije samo nekoliko godina mislili smo da ćemo se uskoro  naći u sred naših omiljenih serija pomoću kaciga, međutim to se nije dogodilo.

vr-helmet

Virtuelna realnost korištena je za obuku pilota na simulatorima letenja već 1930. godine, naučnik iz NASA razvio je je virtuelne kacige 1985. godine.  Ove kacige nisu samo opremljene malim ekranima, ali su takođe povezane na računar koji prati pokrete. Ova tehnologija se trenutno koristi za obuke u spašavanju života, što se pokazalo kao veoma korisno.

1. Umetci za cipele

Aerogel je supstanca razvijena od strane kompanije Aspen Aerogel Inc. , a zaista je veoma čudna supstanca. Aerogol je lagan materijal koji se može uporediti sa spužvom ili stiroporom. Iako dijeli mnoge karakteristike sa ovim materijalima, kada se ispusti zvuči kao staklo.

aerogel-shoe-insoles

Aerogel je jedan od najvećih izolatora na planeti. U jednoj demonstraciji, bojice su postavljene na tanko parče aerogela, dok je gorionik upaljen sa druge strane. Bojice su bile potpuno netaknute.  Zato je NASA preuzela ovaj materijal i dodatno ga razvila kako bi svoje rakete učinila otpornim na vatru. Aerogel koji imamo danas koristi se u tepisima, uložcima za cipele i mnogih drugim stvarima.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog