Region

Makedonci u nedjelju biraju predsjednika

SKOPLJE - U Makedoniji će u nedjelju, 27. aprila, biti održan drugi krug predsjedničkih izbora i prijevremeni parlamentarni izbori, na kojima pravo glasa ima oko 1,8 miliona birača.

izvor: Agencije

Na glasačkom listiću za izbor predsjednika države naći se se imena dvojice kandidata – aktuelnog predsjednika, predstavnika vladajućeg VMRO-DPMNE Đorđa Ivanova i predstavnika opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Steve Pendarevskog. 

Ivanov je, prema podacima Državne izborne komisije, u prvom krugu predsjedničkih izbora, održanih 13. aprila, osvojio 449.442 glasa ili 51,69 odsto, dok je Pendarovski dobio podršku 326.164 birača ili 37,51 odsto. 

Najveća politička formacija makedonskih Albanca - Demokratska unija za integraciju /DUI/ bojkotovala je prvi krug predsjedničkih izbora, zahtijevajući da se predsjednik Makedonije bira konsenzusom u Sobranju. 

Stranka je najavila da će bojkotovati i drugi krug predsjedničkih izbora. 
Druga politička formacija makedonskih Albanaca - Demokratska partija Albanaca /DPA/ u prvom krugu imala je predsjedničkog kandidata, ali je on osvojio nešto iznad dva odsto glasova birača izašlih na birališta. 

Predsjednički izbori u nedjelju biće peti od osamostaljenja Makedonije 1991. godine. 

U trci za 123 poslanička mjesta u Sobranju biće 14 lista sa 1.402 kandidata. Pet lista podnijele su koalicije, a devet političke stranke. 

Predizbornu kampanju obilježile su međusobne optužbe, kako između vodećih partija, tako i između partija iz albanskog i makedonskog političkog korpusa. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog