Tehnologija

Ekovizija.ba - Aplikacija za lociranje prirodnih nepogoda

Projekt Ekovizija koji je namijenjen mobilisanju stanovnika BiH u zaštiti životne okoline, kreirao je interaktivnu mapu Ekovizija.ba koja služi za lociranje ekoloških problema i raznih prirodnih nepogoda.

izvor: ekapija.ba

Cilj ekovizije je da pruži građanima besplatni alat za prijavu problema i reagovanje kroz društvene mreže, i da podigne vidljivosti ekoloških pitanja u lokalnim zajednicama kroz centralizaciju podataka na jednom mjestu, putem ekovizije će svi problemi biti locirani tako što će aplikacija sama uzimati koordinate lokacije na kojoj se korisnik nalazi.

Ekovizija  je mobilna aplikacija koja je je jako važna u ovim trenucima zbog same organizacije pomaganja ljudima koji su ugroženi.

Aplikaciju ekovizija možete preuzeti veoma jednostavno putem sljedećeg linka: https://play.google.com/store/apps/details?id=ba.leftor.ekovizija

https://play.google.com/store/apps/details?id=ba.leftor.ekovizija&hl=hr&hl=hr%20A

Kada se instalira koristi se na veoma jednostavan način:

http://ekovizija.ba/blog/33

Potrebno je da bude instalirana na mobilnim uređajima koji podržavaju 3G mrežu i GPS

Postoji tipka za slikanje ugroženih područja, klizišta i druga opcija je uzimanje tačnih koordinata kako bi se znalo gdje se to nalazi. Takođe je moguće unijeti opis šta je na toj lokacij potrebno, hrana, voda, alat.

Glavni zadatak administratora je da te informacije prosljeđuje mobilnim timovima koji pomažu na terenu, takođe je moguće organizovati što više mobilnih timova ali je potrebno da znaju gdje da  idu i gdje da se usmjere, a ove informacije koje bi im ekovizija dostavljala bi im pomogle u tome.

Sanel Hodžić iz Projekta Ekovizija, kazao je za ekapija.ba da je na ovom projektu angažovan volonterski iz želje da i na ovaj način doprinese društvenoj zajednici.

Projekt Ekovizija koristi mogućnosti savremenih tehnologija i jak uticaj društvenih mreža da ohrabri i osnaži građane da od pasivnih promatrača postanu aktivni saučesnici zaštite okoline.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog