Banja Luka

Ko stoji iza prodaje čestitki na ulicama Banjaluke?

Kroz Gospodsku ulicu gotovo je nemoguće proći od nasrtljivih prodavaca čestitki, koji zaustavljaju prolaznike i nude im da ih kupe po cijeni od dvije KM, uz objašnjenje da novac od prodaje ide za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.

Prolaznici kažu da su mladi prodavci čestitki raspoređeni tako da niko ne može da ih izbjegne, a da mu ne ponude svoju robu.

Samo mi nije jasno ko stoji iza prodaje čestitki i kome zapravo ide novac, jer je isti problem bio aktuelan i prošle godine, ali su odjednom nestali - kaže Jelena Marković.

Ima i onih koji vjeruju da će njihov novac otići u humanitarne svrhe.

Kupujem čestitke, jer su djeca u pitanju - rekla je Mileva Janković.

Prodavci čestitki kažu da rade za agenciju "DM team" iz Bijeljine i da novac prikupljaju u humanitarne svrhe.

Cilj ovakve prodaje je pomoć udruženjima koja se bave humanitarnim radom. Agencija prodaje čestitke u iznosu od dvije marke i u drugim gradovima RS. Dnevnica zavisi od broja prodatih čestitki, ali sam zadovoljna zaradom - rekla je mlada djevojka koja nudi čestitke, a koja nije htjela da otkrije svoje ime.

Na čestitki stoji da dio prihoda od prodaje ide Udruženju građana "Majke hendikepirane djece" iz Tuzle. Brojevi mobilnih telefona ovog udruženja koji su istaknuti na čestitkama su svi redom nedostupni. Nedostupan je i broj telefona agencije "DM team", za koju prodavci tvrde da rade.

Iz Centra za socijalni rad juče su nam rekli da je socijalni radnik koji radi na tom predmetu na putu i da ne mogu da daju informacije bez njega.

Iz Centra javne bezbjednosti su rekli da su početkom godine Osnovnom sudu u Banjaluci dostavili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv tri lica koja su neovlašćeno prikupljala dobrovoljne priloge od prodaje čestitki.

Na čestitkama je stajalo obavještenje kupcima da će dio novca od prodaje biti uplaćen za rad javnih kuhinja. Lica su presretala građane i ubjeđivala ih da kupe čestitke, iako nisu imali odobrenje za to - saopštili su iz CJB.

Prodavac

Student Medicinskog fakulteta Tamara Milanović ispričala nam je svoje iskustvo sa uličnim prodavcem.

Nedavno, kada sam krenula do fakulteta, nedaleko od "krivog sata", prišao mi je neki momak sa razglednicama i bio je prilično neprijatan. Počeo je da mi se udvara, zagrlio me je i otarasila sam ga se tek kad sam kupila razglednicu - ispričala je Milanovićeva.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog