Vijesti

Sorensen odlazi u Ženevu

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Peter Sorensen je imenovan na poziciju šefa Delegacije Evropske unije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, potvrđeno je danas Agenciji FENA iz Delegacije EU.

''Ovo imenovanje je dio regularnog sistema rotacije u Evropskoj službi za vanjske poslove. Što se tiče njegovog nasljednika u Bosni i Hercegovini tu informaciju će u dogledno vrijeme objaviti Evropska služba za vanjske poslove i mi o tome ne možemo spekulisati'' kazao je portparol Delegacije EU, Jamila Milović-Halilović.

Danski diplomat Peter Sorensen proveo je više od 15 godina na raznim diplomatskim dužnostima u jugoistočnoj Evropi, a u BiH je premješten sa dužnosti u Makedoniji.

"Ne mogu zamisliti nikoga ko je bolje kvalifikovan za preuzimanje ojačane uloge šefa Delegacije od Petera Sorensena. Drago mi je što ovu odluku mogu objaviti nekoliko dana nakon moje posjete Bosni i Hercegovini, koja je rezultovala otkazivanjem referenduma u Republici Srpskoj", kazala je u maju 2011. godine visoka predstavnica EU-a za vanjsku i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton.

Evropska unija je tada odlučila objediniti u jednoj osobi uloge šefa Delegacije i posebnog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog