Vijesti

Liječenje onkoloških bolesnika - Sremska Kamenica nije na spisku ugovorenih ustanova

Putem elektronske pošte obratio nam se čitalac da provjerimo zbog čega su njega kao teškog oboljelog pacijenta iz Banja Luke poslali na liječenje u Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici, da bi mu tamo rekli da oni više ne primaju pacijente iz Banja Luke.

Tragom ove informacije obratili smo se Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) gdje nam je rečeno da od 2010. godine tačnije otkako je počeo je sa radom Centar za radioterapiju u Banjaluci je prestala potreba za upućivanjem pacijenata sa onkološkim problemima na liječenje izvan RS.

Do 2010. godine naši pacijenti su se na radioterapiju upućivali u Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici, što je iziskavalo dodatne troškove za put pacijenata i njihove porodice, dok je porodica koja je pratila osiguranika na liječenje morala za sebe da plaća i smještaj. Takođe, naši pacijenti su na ove usluge izvan RS znali čekati i po pola godine, zbog velike opterećenosti domaćim pacijentima. Otvaranjem Centra za raditerapiju u Banjaluci više nema čekanja za ove usluge, a za pacijente iz drugih krajeva RS kojima je potrebna ova terapija obezbijeđen je i smještaj. Inače, usluge radioterapijeu potpunosti finansira FZO RS, kao i druge usluge koje se pružaju oboljelim od malignih bolesti jer su oni oslobođeni plaćanja participacije“, rečeno nam je u FZO.

Ovu informaciju potvrdili su nam i u Institutu za onkologiju Vojvodine (OIV). Odlukom ministarstva zdravlja Srbije iz 2010. godine Institutu je ukinuta svaka mogućnost dopunskog rada.

“Institut nema mogućnost da započinje liječenje novih pacijenata koji nisu osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije, pa samim tim nema mogućnost da prima na liječenje, niti je primao na liječenje nove pacijente iz Republike Srpske, odnosno osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (izuzev hitnih slučajeva, kako je regulisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju“, pojasnili su u IOV.

Takođe su dodali da su svjesni činjenice da značajan broj pacijenata iz našeg okruženja ima potrebu za zdravstvenim uslugama, prije svega dijagnostičkim, koje se izvode samo na ovom Institutu, ali da nažalost, zbog odluka Ministarstva zdravlja Republike Srbije, nisu u mogućnosti da primaju pacijente koji se obraćaju sa indikacijama za ovakve preglede i da ne mogu da bez odgovarajućeg uputa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije izvrši prijem pacijenata.

Podsjećamo da osigurana lica FZO RS se na liječenje izvan RS upućuju u pravilu onda kada se liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS.  Na liječenje izvan RS osiguranici se upućuju u one zdravstvene ustanove koje sa Fondom imaju potpisani ugovor. U izuzetnim situacijama, osiguranici se na liječenje izvan RS mogu uputiti u ustanove koje sa nama nemaju potpisan ugovor, ako liječenje nije moguće sprovesti u ustanovama koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.

Procedura za upućivanje na liječenje izvan RS je sljedeća: referentna zdravstvena ustanova u RS (konzilij ljekara) u kojoj je pacijent liječen daje prijedlog da se liječenje obavi izvan RS, jer ga u RS nije moguće obaviti. Taj prijedlog, zajedno sa neophodnom dokumentacijom, zdravstvena ustanova dostavlja Fondu. Prijedlog razmatra nadležna komisija Fonda, a rješenje se osiguraniku dostavlja na kućnu adresu, ili ga osiguranik može, ukoliko želi, podići i lično u Fondu, odnosno nadležnoj kancelariji Fonda.

Osiguranicima kojima je odobreno liječenje izvan RS u ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom, Fond finansira troškove u cjelini, izuzev participacije koju plaćaju osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze. (Izuzetak je liječenje izvan RS na lični zahtjev osiguranika, kada Fond finansira 30% troškova liječenja, a osiguranik snosi sam 70% troškova, jer je liječenje moglo biti sprovedeno i u RS, a osiguranik je insistirao da se obavi u ustanovi izvan RS - sa kojom Fond ima ugovor).

U slučaju da osiguranik od prvostepene komisije Fonda dobije negativno rješenje za liječenje izvan RS, pacijent se može žaliti na to rješenje, a o tom zahtjevu odlučuje drugostepena komisija Fonda. 

U slučaju oboljele osobe sa početka ove priče, koja je inzistirala na anonimnosti, po povratku iz Srbije, je utvrđeno da se radilo o „tehničkoj grešci“. Naime propustom medicinskog radnika na uputnici je napisano ime Institut za onkologiju Vojvodina. Troškove tog puta i slanja teško oboljelog pacijenta na bespotrebno putovanje, niko neće nadoknaditi.  Mnogobrojna izvinjavanja koje je dobio, slaba su nadoknada tehničke greške.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog