Vijesti

Brisel: Danas predstavljanje izvještaja o napretku

Komesar EU za proširenje Štefan File danas će u Briselu predstaviti godišnje izvještaje o napretku zemalja zapadnog Balkana i Turske, u kojima, prema riječima visokog zvaničnika Evropske komisije, nema nekih novih velikih preporuka.

Delegacija EU u BiH predstaviće izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za ovu godinu. Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen izvještaj će uručiti predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tvrdi da odgovornost za stagnaciju BiH nije samo na domaćim vlastima, već i na Evropskoj uniji.

 U ranijim izvještajima od BiH se tražilo da uspostavi Savjet za državnu pomoć, sprovede presudu Sejdić-Finci, uvede efikasan mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti, riješi raspodjelu državne i vojne imovine, te pitanje Statuta Mostara. Ništa od toga nije riješeno.

Posebna pažnja u izvještajima biće posvećena temi borbe protiv korupcije i kriminala, ali posebno oštro biće istaknuto i pitanje slobode medija i izražavanja. Biće ukazano na neophodnost dijaloga kada je riječ o pitanjima spoljne politike i regionalne saradnje, te će u tom kontekstu biti istaknuta Strategija jugoistočna Evropa 2020 Savjeta za regionalnu saradnju.

Kada je riječ o BiH, jasno će biti rečeno da napretka nije bilo za razliku od ranijih godina kada su se tražile varijacije razlitičitih izraza o malom napretu kao što su "mali" ili "ograničen" progres, istakao je visoki zvaničnik EU.

Za Srbiju će, između ostalog, biti istaknuto da je otvaranje pregovora bila prekretnica i da se može reći da je ta zemlja lokomotiva napretka u regionu, ali da otvaranja narednih poglavlja zavisi od normalizacije odnosa sa samoproglašenim Kosovom.

Crna Gora je tokom prošle godine imala dosta napretka u poglavljima koji se odnose pitanja tehničke prirode, ali nedovoljno u pitanjima koji se odnose na vladavinu zakona, dok će za Makedoniju biti ukazano na nedostatak napretka u unutrašnjopolitičkom ambijentu i postojanje određenih međuetničkih tenzija.

Govoreći o izjavama budućeg šefa Evropske komisije Žan Kloda Јunkera i komesara za politiku susjedstva Јohanesa Hana da neće biti proširenja EU tokom njihovog mandata, zvaničnik EU je naglasio da to ne bi trebalo da brine stanovnike zapadnog Balkana, jer je realno da u narednih pet godina nijedna zemlja neće biti potpuno spremna za članstvo.

Ovaj zvaničnik je naglasio da je Han "veoma privržen" politici proširenja, te da očekuje da bi krajem mandata Јunkerove komisije Srbija i Crna Gora biti blizu članstva, dok će BiH možda dobiti status kandidata.

Za sve zemlje zapadnog Balkana, aspirante za članstvo u EU, biće primijenjen tzv. novog pristupa koji podrazumijeva da se na početku procesa pregovora otvaraju poglavlja 23 i 24, koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, vladavinu zakona, reformu pravosudnog sistema, te da to budu i poglavlja koja će posljednja biti zatvorena.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog