Region

Dačić: Ne učestvujemo u "ratu" EU i Rusije

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da Srbija ne želi sankcijama da učestvuje u "ratovima" Evropske unije i Rusije, već da Vlada brine o interesu svog naroda. Ministar Gašić kaže da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da je važno da učestvuje u mirovnim misijama.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će na vojnoj paradi u Beogradu učestvovati samo predstavnici Vojske Srbije, koji će nositi uniforme iz Prvog i Drugog svjetskog rata i zastave svih prijatelja i saveznika Srbije, odnosno Jugoslavije u tim ratovima i u operacijama za oslobađanje Beograda.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić ponovio je da nije bilo pritisaka sa Zapada da se parada odloži, jer "to Srbiji niko nije smio da traži, ne zato što je sila već zato što bi to bilo nečuveno".

Vicepremijer je istakao i da su priče da je Rusija protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju "prazne priče" i da se predsjednik Vladimir Putin nikada nije protivio tome u razgovorima kada je Dačić bio premijer.

"Srbija ima poseban položaj. Drugo su Moldavija ili Estonija, koje su bile deo SSSR-a", rekao je Dačić u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

Šef diplomatije je rekao da Srbija ne želi da sankcijama učestvuje u "ratovima" Evropske unije i Rusije, već da Vlada brine o interesu svog naroda.

"Ako EU misli da sa Rusijom treba da prekinemo sve odnose, zašto onda održavaju sastanak prijateljstva (na kojem će biti i Putin) u Milanu polovinom oktobra?", zapitao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija poštuje preporuku EU "da se ne zauzima prazan prostor" koji je nastao zbog sankcija EU i Rusije, već Srbija zauzima prostor koji ionako ima po raznim, ranije postignutim, ugovorima.

"Naša šansa vijeka je ona kada smo potpisali sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Mi tu šansu nismo dovoljno iskoristili jer više volimo da poslujemo sa nekim drugima. Mi treba da iskoristimo ono što imamo kao sporazum već 15 godina", naglasio je Dačić.

Prvi potpredsjednik Vlade je rekao da je ovo prilika da investitori dođu u Srbiju i tu proizvode ono što odatle lako mogu da plasiraju na rusko tržište, ali i na tržište mnogih drugih zemalja s kojima Srbija ima sporazume.

Govoreći o odnosima Srbije i NATO-a, Gašić je istakao da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da je važno da učestvuje u mirovnim misijama.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog