Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica: Lijepo je i sada, kada nije moglo u ljeto...

Nije bilo ljeto kada smo mislili da je trebalo, ali ovo „miholjsko“ bolje grije nego ono „pravo“! Fotografije koje gledate uz ovaj tekst nastale su od 7-9. oktobra, na obalama Vrbasa, jer što je ljeto „izdalo“ jesen pokušava popraviti.

 Tekst/Foto : Mišo Vidović

 Laganu šetnju, od Abacije, pored Hadžihivzine sedre, prema plaži kod Zeleog mosta, „podgrijava“ sunce i temperatura, približila se dvadeset i petom podioku... Ali, već kod kluba izviđača „22. april“ na Abaciji, poznat zvuk – udarac „štice“ u vrbasko dno, a oči „trzaju “ prema Vrbasu: Čamac koji ću sačekati u povratku prema Zelenom mostu... Čamac „Bratski“ i njegov vlasnik Edo Šljiva, „parkirali“ na obali, da malo predahnu ...


 

Kao što vidiš nisam još izvadio čamac na suvo, kao da sam znao da će biti još koji lijep dan, da se malo provoza. Bio je Vrbas doskora i veći, pa sam vozio, ali najgore je što su se vrbe prepriječile poslije onih poplava pa na dva mjesta treba voziti sredinom Vrbasa, skoro da nema dna za dajak, ali nije problem“, priča Edo, i  najavljuje „za iduću godinu pravljenje i novog čamca“.



Dva dana kasnije (9. oktobra) uobičajena „vizita“ u bašti iznad Vrbasa, „Kod Muje“. Ostavljam društvo i kafu za stolom („vazda nešto slikaš“), jer opet poznati zvuk „štice“: Ispod Kastela, Đera neumorno „gura“ čamac prema Gradskom mostu, tu se „vrte“ i dvojica kajakaša, pa zašto to ne ovjekovječiti na skoro dvadeset i osam stepeni koliko pokazuje sprava koja se zove termometar... Nizak nivo vodostaja, odnosno uobičajeni „mamac“ i za ribare, pa Kljuna stariji zove da „siđem dole s njim i napravim nekoliko snimaka...“.



Izvještava me Nenad Vladušić-Fonzo „da je počela sezona kupanja na Vrbasu 9.10. 2014., i „ danas ugrijalo, temperatura 28 stepeni“. Prijavljujem da ću „ukrasti“ njegove fotografije, kojima dokumentujem „oktobarsko ljetnje kupanje“  u Vrbasu...

Zapisano u Banja Luci, 10.oktobra 2014. 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog