Tehnologija

Virdžin galaktik: Testiranje svemirskih letova idućeg ljeta

Kompanija za svemirski turizam "Virdžin galaktik" saopštila je danas da će poslije nedavnog tragičnog pada svemirske letjelice prilikom eksperimentalnog leta biti nastavljeno testiranje letjelica najranije na ljeto iduće godine, ako bude završena gradnja druge ljetjelice.

Dijelovi za novu letjelicu nalaze se u proizvodnom objektu u pustinji Mohave u Kaliforniji, a na toj letjelici rad traje više od dvije godine, navedeno je u saopštenju kompanije, prenijela je agencija AP.

Letjelica "SpejsŠip (druga serija broj dva)" zamijeniće onu koja je pala prošle sedmice pošto joj je, kako je istraga pokazala, sistem za kontrolu spuštanja prerano uključen te se usljed aerodinamičke sile letjelica raspala.

Tom prilikom poginuo je kopilot, a pilot je ozbiljno povređen.

"Virdžin galaktik" prodaje mjesta u svemirskoj letjelici za komercijalne letove po cijeni od 250.000 dolara, a među onima koji su već "bukirali" kartu su pjevač Džastin Biber, glumac Ešton Kučer, voditelj i glumac Rasel Brend.

Nekoliko putnika je ove sedmice potpisalo ugovor za let na oko 100 kilometara iznad Zemlje, navedeno je saopštenju kompanije.

Izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog