Dom i vrt

Sve što treba da znate prije nego što kupite krevetac za bebe

Još nekoliko nedjelja je ostalo do dolaska vašeg nasljednika ili nasljednice u vaš dom, gotovo sve pripreme su obavljene, ali se i dalje niste odlučili za krevetac za bebe.

 

Koliko teško može da bude? Pa iz iskustva mnogih roditelja došli smo do zaključka da prosto nastane haos kada je krevetac za bebe u pitanju.

Prije odlaska u kupovinu

Prije nego što krenete u kupovinu potrebno je da napravite razmještaj u stanu i da odredite gdje ćete krvetac za bebe da stavite. Da li će to biti u dječijoj sobi, možda vašoj spavaćoj sobi, ukoliko je imate, ali ukoliko je manji stan i sve to nemate haos je još veći. Krevetac za bebe nikako ne treba da bude pored prozora, ne treba da bude ili ako mora neka bude bar 80 centimetara udaljen od izvora električne energije, ali nije dobro ni da je udaljen od vašeg bračnog ili kreveta na kome spavaju roditelji. 

Zamislite samo ustajanje noću a krevetac je u drugom dijelu sobe, stana, kuće, zbog oba roditelja poželjno je da je pored vašeg kreveta i to pored majčine strane. Biće lakše i majci da podoji ili nahrani noću dijete, a pedijatri i psiholozi preporučuju blizinu roditelja, jer dijete osjeti prisutnost i samim tim ljepše i lakše spava i bolje napreduje. Bitno je da obezbjedite prostor pored vašeg kreveta i da bude komotno i vama, ali i bebi koja spava u njemu. Kada se lijepo preračunate i nađete idealan prostor uzmite metar i proverite koliko ste prostora obezbijedili za krevetac za bebe. Kada izmjerite prostor, spremni ste za kupovinu, sve ostalo će biti lako.

Shodno polu, boja vam neće biti problem, mada je najbolje uzeti boju natur, bijela ili bukva, jer ćete ga posteljinom za krevetac za bebe ukrasiti pa se sama konstrukcija neće ni vidjeti. Shodno prostoru koji ste izmerili naći ćete i veličinu kreveca koji vam odgovara, kada su u pitanju i dužina i širina. Ukoliko imate prostora, preporučujemo vam krevetac koji ima fioke ispod dušeka, jer će vam prilikom prve godine biti i više nego korisne.

Kada budete birali krevetac, ukoliko niste upućeni, neka vam prodavac objasni i pokaže model u kome postoji opcija da se dušek prvih nekoliko mjeseci izdigne na viši sprat, a kada vaše dijete poraste, sa samo nekoliko poteza postolje kreveca kao i dušek za krevetac za bebe može da se spusti na nivo vašeg kreveta kada je i opcija ispadanja iz istog i veća. Za ogradicu nije neophodno da može da se pomjera, ali ako ide kao opcija to je plus modelu koji ste izabrali.

Savjet oko dušeka za krevetac za bebe

U nekim prodavnicama uz krevetac za bebe proizvođač je odlučio da dobijate i dušek, ali postoje i oni koji prave praktične i lijepe modele, ali nema dušeka. Kada je dušek u pitanju preporuka je da to budu anatomski i oni dušeci koji će biti udobni vašem djetetu. Takođe, shodno ponudi tržišta, preporučujemo vam dušek koji zimi grije, a ljeti hladi, potrebno je samo da ga preokrenete, ujedno takvi dušeci su i antialergijski i u njima je manja mogućnost skupljanja bakterija i gljivica. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog